Open menu

crispy chiliolie thbDat ik een groot fan ben van chili-olie met crisp erin mag geen geheim zijn. Ik doe het zo ongeveer overal op, van een boterham met pindakaas tot rijst en noedels. Er zijn zelfs mensen die het op ijs doen. Echt, vrijwel alles wordt lekkerder met een lepel crispy chili.

Inmiddels zijn er ontzettend veel verschillende soorten te koop. De meest originele is denk ik wel die van Lao Gan Ma, verkrijgbaar bij alle Aziatische winkels en tegenwoordig gelukkig ook bij de grote blauwe en gele supermarkten. Ik vind het leuk om steeds weer nieuwe te ontdekken, bij voorkeur van kleine ondernemers.

De afgelopen jaren heb ik dan ook al heel veel chili-olies geproefd en zo mijn voorkeuren ontwikkeld. Ook maak ik ze regelmatig zelf, met verschillende smaken en ingrediënten. Bijvoorbeeld met kerrieblad, komijn en mosterdzaad, lekker bij Indiase dahl.  Of met limoenblad, heerlijk op Thaise gerechten.

Het leek me leuk om nu eens mijn ultieme crispy chil-iolie te maken, met al mijn favoriete smaakmakers erin. Dit is het resultaat. Pas op: verslavend!

Voor twee kleine potjes (200 ml) of 1 grote pot crispy chili

275 ml zonnebloemolie
8 tenen knoflook
2 grote sjalotten
4 el gochugaru (Koreaanse peperflakes)
½ el rode sichuanpeper
1 steranijs
1 kaneelstokje
3 cm gember
½ tl ve-tsin
½ el suiker
1 el gefermenteerde zwarte bonen (toko)
2 el sesamzaad
2 el ongezouten pinda’s
½ el paddenstoelenpoeder (toko of zelf maken door gedroogde paddenstoelen te malen in een koffiemolentje)
1 el sojasaus
1 el sesamolie

  • Hak de knoflook in plakjes en die weer door de helft. Doe deze met de olie in een steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur. Bak de knoflook tot deze bruin wordt. Haal de knoflook uit de olie en laat krokant worden op keukenpapier.
  • Snijd de sjalotten in halve maantjes, bak ook deze bruin in de olie, haal ze eruit en laat krokant worden op keukenpapier.
  • Verhit de olie opnieuw.
  • Hak de gefermenteerde zwarte bonen en pinda’s grof en doe deze in een ruime hittebestendige kom. Crush de sichuanpeper even in een vijzel en doe erbij.
  • Doe ook de overige droge ingrediënten in een ruime hittebestendige kom. Snijd de gember in plakjes en doe deze er ook bij. Meng alles goed door elkaar.
  • Giet de hete olie voorzichtig op de droge ingrediënten. Pas op, dit gaat bruisen en borrelen, dus wees echt voorzichtig.
  • Roer goed door en laat 5 minuten staan. Doe dan sojasaus en sesamolie erbij en roer nogmaals door. Laat de chiliolie helemaal afkoelen en roer dan de crispy knoflook en sjalot erdoor.

crispy chiliolie

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama