Open menu

Ravenstein kleinDe Ravensteingalerij werd in de jaren 1950 in het centrum van Brussels gebouwd als verbinding tussen het station Brussel-Centraal, het kunstencentrum Bozar en verder het Warandepark. De galerij vormt geen toeristische attractie op zich en heeft bij de lokale bevolking zelfs een ietwat muffig imago. Toch passeren hier zo'n 17.000 mensen per dag, vooral pendelaars die in een van de talloze kantoren in de buurt werken. En deze mensen willen ook iets eten tijdens hun middagpauze. Om die reden heb je in de Ravensteingalerij een aantal restaurants die zich voor een groot deel op het lunchpubliek richten. Net omwille van het publiek is het vegetarisch en veganistisch aanbod hier verrassend goed. Voor toeristen in Brussel is het ook wel een kleine omweg waard, de gallerij ligt tenslotte maar 10 minuten te voet van de Grote Markt. We gaan op ontdekking!

Chez Mymy

We vermelden geen adressen of huisnummers in dit artikel omdat alle eetplekken zowat naast elkaar liggen. Er is evenwel een risico dat je het kleine restaurant Chez Mymy in het begin aan de linkerkant van de galerij voorbij zou lopen. Vandaar even een verduidelijking. Chez Mymy is een klassiek Aziatisch restaurant met dito interieur, maar dan in een compacte versie. De beperkte menukaart wisselt wekelijks en bevat een vegetarische soep, voorgerecht en hoofdgerecht. Ik had huisgemaakte vegetarische loempia’s (€ 3,50) en tofu met groente en witte rijst (€ 10). Niet duur, vers en vriendelijke bediening in het Nederlands.

Openingstijden: ma-vr 11:00-15:00

Ravenstein Chez Mymy

Pure Veg India

De naam van het restaurant verklapt al veel over het aanbod. Het is een volledig vegetarisch restaurant met Indiase keuken. Ze bieden een buffet met typische Noord-Indiase gerechten en ook een eerder Westers saladegedeelte. Het onbeperkte buffet kost € 14,95 per persoon, een portie meenemen kost minder, afhankelijk van de grootte. De gerechten veranderen dagelijks en zijn authentiek, je vindt er zelfs dingen die ze niet aanbieden in een doorsnee Indiaas restaurant in België en Nederland. Het eten is naar Indiase maatstaven overigens niet echt pikant, zelfs de speciaal aangeduide spicy dish valt nog heel goed mee en is vaak nauwelijks scherper dan de andere gerechten. Deze plek is een aanrader. Wanneer je vragen hebt over het aanbod, dan leggen de vriendelijke uitbaters het je met plezier uit.

Openingstijden: ma-vr 11:00-21:00, za 12:00-21:00, zo 12:00-20:00

Ravenstein Pure Veg India Bord

Ravenstein Pure Veg India Thali

Foto: HappyCow

Arepa's Factory

Een arepa is een broodje op basis van wit maïsmeel dat gegeten wordt in Venezuela en in Colombia. Het is even groot als een pitabroodje en je kan het vullen met alles wat je wil. De zaak probeert een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met glutenvrije, lactosevrije, vegetarische en vegan opties. Als vegan optie er is bijvoorbeeld de arepa mulata met zwarte bonen, bakbanaan en avocado (€ 8) of enkel met zwarte bonen (€ 6,50). Als vegetarische optie heb je bijvoorbeeld arepa witte kaas, avocado en tomaat of tequeños, gefrituurde kaasstengels. 

Arepa's Factory is een kleine doch best wel gezellige familiezaak met vriendelijke bediening. De uitbater spreekt meerdere talen en doet zijn uiterste best om je in het Nederlands te bedienen.

Facebook: Arepa's Factory

Openingstijden: ma: 10:00-15:30, di-do: 10:00-16:00, vr: 10:15:30

Ravenstein Arepa

Mr Falafel

De naam zegt het zelf al. Bij deze vegetarische snackbar staat huisgemaakte falafel centraal. Je kan kiezen voor onder andere een volkorenpita met falafel en saladebuffet voor € 8,50 en met friet erbij voor € 9,50. Daarnaast hebben ze ook kumpir, een gevulde gepofte aardappel, voor € 8,50. De falafelballetjes zijn één van de beste die je kan vinden in Brussel. Daarnaast hebben ze ook nog een andere vestiging in het toeristische centrum (Bogaardenstraat 6, 1000 Brussel).

Facebook: Mr Falafel

Openingstijden: ma-vr: 11:30-21:00, za-zo 12:00-20:00

Ravenstein Falafel

Eat Well

Eat Well is een klassieke broodjes- en lunchzaak met naast broodjes ook ondere andere salades, burgers en vegan soep. Ze hebben een ruim en wisselend vegetarisch en vegan aanbod. Binnen heb je voldoende zitplaatsen. Mocht je echt gehaast zijn, dan kan je zelfs iets kopen bij de automaat buiten.

Website: Eat Well

Openingstijden: ma-vr: 06h00-16h00

Ravenstein Eat Well

Café Boudin

Deze zaak ligt evenwel niet in de galerij, maar wel vlakbij. Gewoon de trappen omhoog tot op de Ravensteinstraat en dan naar links tot nummer 20. Café Boudin is een vegetarisch eetcafé met een wisselend menu van huisgemaakt gebak, broodjes, warme gerechten en lekkere koffie. Ze zijn inmiddels een referentie geworden voor de kantoormedewerkers in de buurt. Ook aan te raden voor de koffie op zondagmiddag.

Website: Café Boudin

Openingstijden: ma-vr: 08:00-17:00, za: 09:00-17:00, zo: 09:00-18:00 

Ravenstein Boudin Gebak

Ravenstein Boudin Menu

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama