Open menu

Zurenborg kleinOok in buurten rond het toeristische centrum van Antwerpen bruist een gevarieerd horecaleven. In het Noorden leefde het Eilandje op rond het MAS museum en het trendy Antwerpen-Zuid wemelt van terrassen met mooi volk en van wereldrestaurants. Ten noorden van Berchem-Station is er de multiculturele, kleurrijke, artistieke wijk Zurenborg, die we in dit artikel verkennen.

Een koninklijke weg naar Zurenborg is de flamboyante Cogels-Osylei, met verbluffende herenhuizen die gebouwd werden tussen 1894 en 1908. De prachtige laan brengt je naar het Tramplein en de Draakplaats, een drukbezochte locatie, ondanks een centraal overhangende spoorwegbrug, een tram- en buslijn en een eindstation voor bussen en daardoor bijzonder door een zekere lelijkheid. Het leuke café Wattman heeft lekkere lunchgerechten als slaatjes, pasta's, wraps en burgers. Waar vroeger het gastronomische  Frans-Aziatische Jinza was gevestigd, kan de vegetariër nu terecht bij Cuichine, voor vegetarische dim sum en wok.

Een vroegere kok van de Lucy Chang-keten opende in de nabijheid Oost-Azië, met een grote keuze aan Aziatische gerechten tegen schappelijke prijzen (15 euro voor een hoofdgerecht). Vegetarisch is er veel te vinden, zoals een loempia, dimsum, curries en pad thai. Je kan er ook eten bestellen voor thuislevering.

Aan dit plein is er ook het grote, drukbezochte holebicafé Den Draak, waar dikwijls optredens plaatsvinden. Langs de Draakstraat kom je zo op

Zurenborg Wattman Burrata

Burrata met geroosterde groenten, foto: Wattman

De Dageraadplaats

Dit warme hart van de wijk doet op zijn best wat aan een Italiaans of Frans vakantiepleintje denken. In de loop der jaren kwamen er vele prettige zaken die, zoals in deze sector gebruikelijk, nogal eens wisselen. Een uitgebreid aperitief kan je gebruiken op één van de caféterrassen, zoals dat van de Moeskop, de Zure (vroeger Zurenborger) of het legendarische Zeezicht. De bierkaart is bij deze zaken uitgebreid en dorstig makend.

Wie honger krijgt kan op de tweede verdieping boven Zeezicht in de week (in het weekend gesloten) een uitstekende, eigenzinnige Oost-Aziatische keuken ontdekken bij Overzee. De te delen porties worden kris-kras geserveerd en er heerst hier een jonge, swingende sfeer. Vegetarisch is er genoeg te vinden op de kaart of bij de suggesties, met waterspinazie, geroerbakte groenten en pittige champignons.

Even verder word je bij May's betrokken en vriendelijk bediend en vind je vooral bij de Thaise gerechten mooie vegetarische opties. De Phanaeng May's choice is een rode curry van groenten, die niet te pikant is (één pepertje). De Pad Thay, noedels met groenten, pindanoten en koriander, is een andere klassieker. Niet-vegetarische tafelgenoten kunnen ook Belgisch-Franse gerechten van de kaart kiezen (20 tot 22 euro voor een Thais hoofdgerecht).

De Italofiel vindt even verder bij Pici een vers pastagerecht met biologische groenten, recht van de boer (prijzen tussen 15 en 20 euro).
Aan de overkant van het plein is er Hümm, de tweede vestiging van de zaak in de Kronenburgstraat, met verse, biologische, originele toasts en gerechten, dikwijls met hummus als ingrediënt.

Bij het plein, maar net in de Draakstraat, hoort ook één van de oudste zaken die hier gevestigd zijn: El Warda, met een smakelijke, authentieke Marokkaanse keuken. De vegetarische couscous of tajine kan je laten voorafgaan door heerlijke, verse, vegetarische mezze.

Zurenborg Mays1

Het terras van May's, foto: May's

Afdwalen

Als je een authentiek Indiaas restaurant zoekt kan je oostelijk van de Dageraadplaats helemaal de Wolfstraat doorlopen naar Nora. De zhalfrezi is hier een vegetarische aanrader, naast verschillende andere diepsmakende pruttelpotten. De vindaloo raade de uitbater ons vriendelijk af, want te pikant voor onze gevoelige, westerse magen.

In een andere uithoek van de buurt is er het jonge, hippe Café De Walvis. Dit is een lunchzaak waar je ook kan ontbijten en die avonds ook open is, zodat gezinnen uit de buurt en hipsters er terecht kunnen voor een ontbijt, brunch, lunch of avondlijke hap. Gezond en heel wat vegetarisch, zoals platbrood met aubergine en paprika, salade met groenten of de aanlokkelijke Veggie Benedict (gerechten rond 15 euro).

Uit eten gaan is op Zurenborg dus dikwijls behoorlijk avontuurlijk. Ook om een nieuw of hier nog niet vermeld adresje te ontdekken, want als u dit leest is er mogelijk weer een nieuwe zaak bijgekomen of een andere verdwenen. In mijn culinair geschiedenisboekje staan zo goede herinneringen aan Primo (nu Bici), Overvloed en Ballywood (nu Hümm). Vergankelijk is alles en boeiend.

Zurenborg Cogels Oldtimer

Cogels-Osyslei, foto: Vexetbart

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama