Open menu

willemdreesaardbei-sWillem&Drees bestond gisteren zes jaar. En dat moest gevierd worden. Met een waar aardbeiencollege en natuurlijk aardbeien. Heel veel soorten aardbeien. Nooit geweten dat je een volle buik krijgt als je veel aardbeien eet.


Willem&Drees

Willem&Drees willen mensen weer verbinden met eten en producenten uit eigen omgeving, en bewust proeven stimuleren. "Als je aan een zaal met mensen vraagt hoeveel soorten cola ze kennen, dan kan men zo twintig soorten opnoemen. Bij aardbeien blijft het langer stil. Dat moet anders." zegt Willem van Willem&Drees. Ze brengen lokale producten zoals groente, fruit en zuivel, direct van de boer naar de consument. Onze Vegatopia-collega Miranda bestelde al eens eerder bij Willem&Drees en is erg enthousiast. Vooral de geitenkaas met fenegriek vindt zij een aanrader. Ook zijn de producten van Willem&Drees verkrijgbaar bij diverse supermarkten en cateraars.

willemdreesaardbei1
Clery aardbeien van teler Gijs van Herk uit 
Heinenoord

Aardbeienfluisteraar

Aardbeienteler Jan Robben - in Duitsland wordt hij ook wel aardbeienfluisteraar genoemd – vertelde een hoop interessants over aardbeien. Eerder bracht hij het boek Liefde voor aardbeien uit. Aardbeien zijn niet typisch Nederlands, maar Nederland heeft wel de beste aardbeien ter wereld door ons gunstige klimaat: niet te heet en een beetje vochtig. 5% van de aardbeien die je in Europa kunt kopen komen uit Nederland, wereldwijd is dat 1%. In Nederland zijn 70-80% van de aardbeien die je koopt van het ras Elsanta. Jan Robben: "Er zijn veel rassen verdwenen, maar gelukkig komt hier verandering in." In Nederland worden er momenteel 20 rassen geteeld, maar er bestaan er maar liefst 650(!). 

Dezelfde plant, andere smaak

Er zijn ontzettend veel smaakverschillen tussen aardbeienrassen. Zelfs de smaak van aardbeien van dezelfde plant kan een wereld van verschil zijn. De bodem, manier van telen en het moment van plukken zijn erg van invloed. We kennen de volle grond en de verwarmde kassen, maar er wordt ook in onverwarmde kassen, in tunnels en 'op stelling' geteeld. Dat laatste betekent letterlijk in stellingkasten, met een ingenieus water- en bemestingssysteem, in de wandelgangen ook wel “infuus” genoemd. 

Aardbeienboer

Peter van de Ven, 'aardbeienboer' uit Sint Michielsgestel runt zijn familiebedrijf dat bestaat sinds 1966: De Vennenhof. Hij vindt de diversiteit in smaak tussen verschillende rassen fruit en groente erg belangrijk en is een expert op het gebied van bodemkwaliteit. Zijn bedrijf gebruikt sinds 2002 geen bestrijdingsmiddelen meer en alleen nog natuurlijke meststoffen, omdat dit van grote invloed is op de smaak. Zo bevat kunstmest maar 15 mineralen, en een goede bodem wel 70 mineralen. En dat proef je. Ook zijn producten van kleigrond volgens Peter een stuk smakelijker dan van zandgrond. 

Zelf proeven

Het aardbeiencollege werd afgesloten met een betoog van sommelier Niek Beute over de invloed van omgevingsfactoren - zoals de natuur, je eigen smaak en stemming - op de smaak. Je bepaalt vooral zelf of je iets lekker vindt of niet. En zo is het maar net, en dat maakt eten zo leuk. 

willemdreesaardbei3

De biologische Elianny aardbei van telers Erik Smeenck en Wilma Kraaij uit Wehl

Daarna was het tijd om aardbeien te proeven: Capri, Clery, Sonata, Furore, Fleurette, Eve’s delight, Lambada, Elsanta, de biologische Elianny en biologische Darselect en zelfs een nieuw ras dat nog geen naam had. Aardbeien verschillen onder andere in uiterlijk, kleur, structuur (bite), sappigheid en natuurlijk smaak. Daarbij is het eerder besproken verschil tussen teeltwijze inderdaad duidelijk te proeven. De Elsanta die op stelling was geteeld vond ik niet lekker (hele lichte smaak) en die uit de volle grond kwam wél (fris en zoet). Het ras zonder naam was een hele stevige, maar toch licht sappige aardbei maar met een hele nieuwe smaak, die me naast aardbei ook een beetje aan appel deed denken. De biologische Elianny was een lekker klein en superzoet aardbeitje. Voor ieder gerecht of gelegenheid een andere aardbei dus. 

Zuur voor zoet

Volgens Jan Robben zijn de wat zuurdere aardbeienrassen geschikt voor zoete gerechten en de zoete Lambada juist om zo op te eten. Jan Robben vindt aardbeien uit de volle grond het lekkerste, en de rassen die het meest kwetsbaar zijn. Zijn favoriet zijn Korona en Lambada. Korona is niet te koop (maar kun je wel zelf kweken) omdat deze vanwege zijn kwetsbaarheid niet geschikt is om te verhandelen. Om dezelfde reden is de Lambada maar kort verkrijgbaar.

Mijn advies is: koop eens een paar verschillende aardbeienrassen tegelijk, proef, en bepaal zelf welke je het lekkerst vindt. Willem&Drees verkopen op dit moment de Lambada en biologische Elianny. Het assortiment wisselt dagelijks. De Lambada is een vast product, de biologische aardbeien zijn van een wisselend ras. Er zijn ook doosjes van 400 gram te koop, waarbij je de teler zelf kunt kiezen, maar waar het een verrassing blijft welk ras je krijgt. Volgend jaar is het wellicht wel mogelijk om meer aardbeien op ras te bestellen, nu is dat qua logistiek nog vrij lastig. Het ras en de teler staan wel altijd op de verpakking. Ook verkoopt Willem&Drees regelmatig een aardbeien proefkit met 3 soorten aardbeien met een speciale proefkaart, zodat je, zoals de site zegt "als heuse "strawboloog" aardbeien kunt beoordelen". Erg leuk! En vooral erg lekker. 

willemdreesaardbei2

Lambada aardbeien van teler Peter van de Ven van de Vennenhof in Sint Michielsgestel

Kelly, culiredactie. Altijd bezig met voeding, koken en eten, ook op haar website en als diëtist.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama