Open menu

TexelCulinair strandEen weekendje lekker eten op een mooi eiland? Daar zeg je geen nee tegen. Van 8 tot en met 10 september werd dit jaar de 14e editie van het jaarlijkse festival Texel Culinair gehouden. Met als thema “Groenten en kruiden” was er genoeg te proeven was voor vegetariërs.

 

Texel Culinair is naast een grote proeverij ook een wedstrijd voor locale restaurants. Het dorp De Koog heeft maar 1300 inwoners, maar dankzij de grote stroom badgasten zijn er vele restaurants te vinden, van strandtent tot toprestaurant. Rond de Dorpsstraat en kerkplein waren 27 stands geplaatst die elk een andere sfeer uitademden. Naast wie de lekkerste gerechten maakte, werd er namelijk ook gelet op de totale uitstraling van de stands.

TexelCulinair avond2Elk gerechtje werd betaald met muntjes, genaamd Kôgertjes. Over het algemeen hadden de gerechtjes een goede prijs-kwaliteitverhouding en deden de stands hun best om van elk gerechtje iets bijzonders te maken. Omdat wij op uitnodiging aanwezig waren, werden wij verwelkomd met een goodiebag vol met Texelse producten en genoeg kôgertjes om te kunnen proeven. De goodiebag bevatte producten van Marc van Rijselberghe, een locale producent die met zijn bijzondere zilte aardappels, zeegroenten- en zeewierproducten aan het onderzoeken is hoe zilte grond en de zee smaakvolle en duurzame producten kunnen voortbrengen.

Met het thema “Groenten en kruiden” was de uitdaging om bijzondere groentegerechten te maken. Een paar stands serveerden alleen vegetarisch eten, bij andere bleef het beperkt tot de bijgerechten, naast vlees en vis. Of was het enige vegetarisch gerecht een toetje.

Was het dan wel de moeite waard om als vegetariër naar Texel te gaan voor dit evenement? Jawel, er waren genoeg lekkere en bijzondere gerechten. Zoals een chocoladetaartje met zoete aardappelcrip, zeezout en caramel, dat door Gusta liefdevol werd geserveerd. Het taartje was smeuig en vol van smaak. Onze favoriet bleek de stand van Paal Twaalf, waar elk gerecht vegetarisch was en door ons beiden uitgebreid getest zijn. De couscous van bloemkool met een rode bietenhummus, granaatappel,pistache, feta en pitabrood was fris, met smaken die goed bij elkaar pasten.

TexelCulinair paal twaalfNog een stand met alleen vegetarische hapjes was Genieterij 't Plein, waar de watermeloensteak met feta, balsamicodressing, honing en munt erg populair was. Bij Charpfood.tx leken de gerechten in eerste instantie niet erg geschikt voor vegetariërs, maar de fantastische groente bereidingen konden ook los als gerecht besteld worden. De gerookte biet en de schorseneren waren lekker, leuk om eens schorseneren in de hoofdrol te zien. Verder was er nog vanalles te proeven, zoals hartige poffertjes met hummus bij Wad lekker, Indiase samosa's bij Taj Mahal, geitenkaaskroketjes bij Trots op Texel.

Verder is de locatie natuurlijk fantastisch. Als je even een ommetje wilde maken om weer wat eetlust op te wekken, zat je zo op het mooie strand. De standjes zijn langs de Dorpsstraat en het Kerkplein geplaatst, waardoor het compact en snel gezellig is. Op zaterdag waren er veel lokale gasten, waardoor het de sfeer van een leuk dorpsfeest kreeg.

Om de uitgenodigde gasten van de pers en jury wat meer te laten zien van het eiland en Texelse producten, werden wij met een busje op zaterdagochtend en middag rondgereden langs allerlei bijzonder producenten. Zoals de Texelse Stokerij, waar gin en wodka wordt gestookt. Zij hadden ook een standje op Texel Culinair, met een bijzondere Gin en Tonic mix.

TexelCulinair lunchHoogtepunt van de reis was het restaurant BOSQ, waar een zesgangenlunch werd geserveerd, die speciaal voor de gelegenheid was samengesteld. Alle gerechten waren gebaseerd op groenten, en bijna ook allemaal vegetarisch. Bijzonder waren de bloemkoolschuim met wittechocoladebonbon en zwarte olijf, gestoofde spitskool met vinaigrette van appelcider, pompoenroom en cantharellen, en als laatste een dessert van pastinaakijs, amandelfrangipane, gekarameliseerde peer met pastinaakschil. Allemaal heel erg lekker en bijzonder. Wij waren allen dan ook zeer onder de indruk. Helaas had de stand van BOSQ behalve de lekkere hangop van geitenyoghurt met gerookte framboos, wittechocoladerasp en schuim van vlierbloesem, geen andere vegetarische gerechten. De lunch liet in ieder geval zien dat er spannend gekookt kan worden voor vegetariërs.

Op zondagmiddag was de prijsuitreiking, waarbij niet alleen de beste gerechtjes werden bekroond, maar ook de stand met het leukste concept, en de beste aansluiting bij het thema. Over het algemeen waren wij het eens met de jury. Dat smaken verschillen bleek uit de winnaar van het thema gerecht, groente afval van zaadjes, bladeren en schillen. Wij vonden het niet superlekker, terwijl anderen er lyrisch over waren. Grappig dat een gerecht zoveel verschillende meningen kan uitlokken.

Na drie dagen rondgelopen te hebben en veel bijzondere en lekkere dingen te hebben geproefd, gingen wij moe naar de boot. Volgend jaar is het thema 'Heel Texel bakt'.

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama