Open menu

biogroei bokashi winactie vegatopiaJe maakt al zelf brood, hummus, zuurkool en ijs. Dan kan zelf goud maken er ook nog wel bij! Zwart goud, om precies te zijn. Dat is een populaire benaming voor compost, een waardevol product voor iedereen met een eigen tuin. Want de grond daarin bestaat niet alleen uit zand of klei. Een essentieel onderdeel van gezonde grond is vergane planten, bladeren en beestjes. In een bos noemen we dit humus. Door mensenhanden gemaakt heet het compost. En dat kun je met het bokashi-systeem gewoon in je keukenkastje maken. Wij mogen van Biogroei twee bokashi keukenemmers en een starterset weggeven. Lees aan het eind van dit artikel hoe je kunt winnen.

Meer beestjes is meer biodiversiteit

Een gezonde bodem behoort te krioelen van het leven. Wormpjes, pissebedden, mieren, ieniemieniebeestjes en behulpzame schimmels maken daar de dienst uit. Als het goed is tenminste. Helaas putten we de grond uit door veelvuldig schoffelen, gevallen blad weg te halen of door grote stukken tussen de planten kaal (doch braaf aangeharkt) te laten. Gevolg: minder humus in de bodem en dus ook minder insecten (en dus minder biodiversiteit). Bovendien treedt erosie van de grond op, waardoor deze minder goed in staat is om water vast te houden. In droge tijden moet je dan kostbaar drinkwater gebruiken om je tuin groen te houden.

Om de grond (en de natuur) te helpen, kun je al dat geschoffel en netjesmakerij beter laten. Dat scheelt meteen een boel werk! Toch duurt het even voordat de grond zich herstelt. Bovendien heb je in een moestuin, waar je de grond intensief gebruikt, vaak wat meer compost nodig (bijvoorbeeld als bodembedekker, zie mulchen). Dit kun je kopen, maar helaas is aan pure, kwalitatieve groencompost (zonder milieuonvriendelijke turf) moeilijk te geraken en is het vaak behoorlijk prijzig.

Hoe werkt het?

Maar ben je in het bezit van een keukenkastje? Dan kun je, als een alchemist anno 2020, gewoon daarin dat zwarte goud maken. En je hoeft er amper iets voor te doen. Je hebt alleen wat hulp nodig van het handige bokashi-systeem, dat nu bij ons te winnen is.

Het bokashi-systeem van Biogroei (ter waarde van 66,35 euro) bestaat uit twee speciale bokashi keukenemmers en een zak 'starter' van speciale zemelen met Effectieve Micro-Organismen (EM). Hoe gaat het nu in zijn werk?

 • Zet bokashi-emmer 1 in je keukenkastje (of ergens anders)
 • Doe een laagje fijngesneden keukenafval afgedekt met wat bokashi-starter erin
 • Houd dit een paar weken vol en tap ondertussen een paar keer per week het vocht af (verdund meteen goed voor de plantjes)
 • Als de emmer vol is, laat je deze een paar weken staan, tot emmer 2 vol is. Je keukenafval is dan gefermenteerd.

Vervolgens kieper je de inhoud in je compostton of -hoop of je graaft het in in je tuin. Daar begint het echte composteringsproces. Bokashi versnelt dat proces, dat 1 à 2 jaar kan duren op een gewone hoop. Als je compost helemaal klaar is, gebruik je het als mulch of om de bodem te helpen, meter voor meter.

biogroei bokashi winactie vegatopia

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van bokashi is dat je hierin wél gare etensrestjes zoals oud brood en en een gekookt aardappeltje kwijt kunt (met mate), terwijl die restjes op de composthoop ongewenste bezoekers als muizen en ratten aantrekken. Mijn ervaring is dat de inhoud van de compostbak zienderogen slinkt in de weken na het toevoegen van de bokashi-compost.

De bak stinkt niet, mits je deze goed afsluit. Het afgetapte vocht kan wel behoorlijk rieken. Ik raad dan ook af het bij de kamerplanten te doen. Wat mij betreft is het grootste nadeel dat de starter in weinig winkels verkrijgbaar is, zodat je het online moet bestellen. Hier komen dan weer verzendkosten bij. Verder is het systeem alleen geschikt als je een tuin hebt, eventueel met een composthoop. Anders kun je immers nergens heen met je gefermenteerde afval.

Misschien gooi je je je keukenafval nu nog in de gft-bak of zelfs bij het huisvuil? Zonde! Zet het om in goud!

Win een bokashi starterset!

Wil je kans maken op een bokashi starterset van Biogroei? Dat kan! We mogen een pakket (ter waarde van 66,35 euro) weggeven. Hoe je meedoet, lees je hieronder. Succes!

Voorwaarden

 • Om mee te doen moet je ons op Twitter of Instagram volgen of vrienden met ons zijn op Facebook of lid zijn van ons forum.
 • Ben je niet zo van de sociale media? Ook dan kun je meedoen, vertel dan wat voor soort artikelen je graag leest op Vegatopia.
 • Per persoon 1 deelname via 1 mailadres.
 • Je deelname e-mail moet voldoen aan de opzet die we hieronder geven.
 • Je kunt meedoen t/m zondag 9 augustus 2020, de winnaar krijgt uiterlijk drie dagen erna bericht

Mail voor deelname naar  

 • Vermeld in het mailonderwerp: Winactie - Bokashi
 • Vermeld het account op Twitter of Instagram waarmee je ons volgt, je Facebooknaam, je forumnaam of het soort artikelen dat je graag leest op Vegatopia.
 • Gevolgd door je volledige naam, adresgegevens en een telefoonnummer.
 • De adressen vernietigen we na afloop en gebruiken we dus niet voor spam of andere enge dingen.

Veel succes!


Meer lezen over gezonde bodems en natuurvriendelijk tuinieren!

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

the Kitchenary

horecarama