Open menu

man vrouw restaurantStel dat een echtpaar in een restaurant een bestelling opgeeft. De een bestelt een halve liter bier met schnitzel en patat, en de andere witte wijn met een maaltijdsalade. Wie is dan de man en wie is dan de vrouw? Juist, ja. Eelco heeft met een aantal collega's onderzocht of die vermeende verschillen ook kloppen, met deels verrassende en deels heel logische conclusies.

Al sinds de prehistorie zijn vrouwen verantwoordelijk voor het bereiden van de dagelijkse maaltijd. Gek genoeg is de professionele keuken een mannendomein. De Franse adel had (vrijwel) uitsluitend mannelijke koks in dienst en sinds de Franse revolutie, die ons mede de publiek toegankelijke restaurants heeft gebracht, is dat zo gebleven. Maar zie je dit ook terug in recepten die mannen en vrouwen schrijven voor receptenwebsites als Smulweb en Allrecipes?

Eelco, die als onderzoeker bij het L3S Research Center in Hannover (Duitsland) werkt, heeft met collega's van het Know-Center in Oostenrijk en het NTNU (Noorwegen) meer dan 400.000 recepten van de Duitse receptenwebsite Kochbar geanalyseerd. Zij vroegen zich af of die historische verschillen anno 2016 nog steeds zichtbaar zijn. De conclusie is: ja, dat is het geval.

Mannen koken om te imponeren

man kooktAls je naar de moeilijkheidsgraad van de recepten kijkt, zie je dat mannen hun recepten vaak als 'gemiddeld' of 'moeilijk' bestempelen, terwijl vrouwen hun recepten meestal als 'eenvoudig' zien. Vrouwen gebruiken ook minder ingrediënten en de maaltijd staat sneller op tafel. De meeste recepten van mannen worden in het weekend of rondom feestdagen ingestuurd, terwijl vrouwen dit ook gewoon door de week doen.

Koken mannen dan beter?

Recepten van mannen zijn dus complexer, tijdrovender en blijkbaar vaker bedoeld voor speciale gelegenheden. Daarmee bereiken ze ook meer lezers, die ook nog eens meer commentaren geven. Als je echter kijkt naar de inhoud van die commentaren, krijg je een ander beeld: recepten van mannen krijgen weliswaar meer commentaren, maar die commentaren zijn gemiddeld veel kritischer en over het algemeen negatiever dan de recepten van vrouwen. Experimenteren leidt niet altijd tot succes, kun je denken.

Wat koken mannen dan, en hoe?

Niet geheel verrassend zijn mannen vooral fan van vleesgerechten; bakken en zoete gerechten zijn meer iets voor vrouwen. Wat ook opvalt, is dat mannen duidelijk meer gebruik maken van 'gadgets' als scherpe messen en andere gereedschappen waarmee je in de keuken indruk maakt. Het meest opvallend is het verschil in kruiden en specerijen: vrouwen zijn daar een stuk terughoudender in en lijken meer een evenwicht te zoeken.

specerijen man vrouw

Kruiden en specerijen als laurierblad, kruidnagel, piment en rozemarijn worden vaak door mannen gebruikt.
Paprika, kaneel, curry, nootmuskaat en basilicum zijn de meest 'vrouwelijke' specerijen.

Zijn mannen innovatiever?

experimenteel etenRecepten van vrouwen lijken vaak meer op bestaande recepten. Voor nieuwe combinaties moet je bij mannen zijn. Je kunt de 'innovatie' met verschillende maten meten, en daarop scoren mannen duidelijk hoger. En, zoals al eerder opgemerkt, ze krijgen daarmee meer aandacht. Maar - en ook dat is al eerder opgemerkt - die aandacht is niet altijd even positief. Wie experimenteert, kan ook de plank misslaan.

En wat kunnen we met die kennis?

In principe kun je met deze kennis redelijk goed voorspellen of een auteur van meerdere recepten een man of een vrouw is. Dat is leuk en werkt vrij goed, maar heeft geen praktisch nut. Henk heeft tenslotte in zijn profiel al aangegeven dat hij een man is, en Ingrid is een vrouw. Maar je kunt daarmee wel inschatten hoe belangrijk die verschillen zijn.

Spannender wordt het als je mannen of vrouwen recepten wil aanbevelen (net zoals Amazon of Bol je boeken of DVDs aanbeveelt). Dit gaat al vrij goed als je recepten die mensen die dezelfde recepten die jij lekker vindt ook lekker vinden, maar die jij nog niet hebt gezien, onder de aandacht brengt (collaborative filtering). Gek genoeg werkt dat nog beter als je recepten aanbeveelt die mensen van hetzelfde geslacht lekker vinden, of - en dat effect is nóg sterker - recepten die zijn geschreven door mensen van hetzelfde geslacht. Met andere woorden: Receptenwebsites zouden eigenlijk mannen recepten van mannen moeten aanbevelen, en vrouwenrecepten aan vrouwen. Daarmee - en dat hebben we statistisch aangetoond - boek je meer succes.

gender recsys

Collaborative filtering (CF) werkt uiteraard beter dan de meest populaire (MP) recepten aan te bevelen.
Nóg beter is het als je mannen recepten van mannen waar mannen van houden aanbeveelt (CF(g|g)) - hetzelfde geldt voor vrouwen.

Dus we moeten mannen en vrouwen strikt scheiden?

Nou ja, strikt genomen zou het scheiden van mannen en vrouwen tot betere aanbevelingen leiden: de man krijgt wat hij wil, en de vrouw ook. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Wel hebben we bewezen dat er op het gebied van koken en eten een kloof tussen mannen en vrouwen bestaat. De vraag is: willen we die kloof versterken of juist overbruggen?

Bron

Markus Rokicki, Eelco Herder, Tomasz Kusmierczyk, Christoph Trattner. Plate and Prejudice: Gender Differences in Online Cooking. Proc. UMAP 2016.

Dit artikel wordt op 15 juli 2016 gepresenteerd op de conferentie UMAP 2016 - 24th Conference on User Modeling, Adaptation and Personalization, in Halifax, Canada.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama