Open menu

ChefsHet einde van het jaar nadert, dus de tijd van de lijstjes is aangebroken. Restaurantlijstjes! Het duurt nog even voordat de michelingids uit is, maar de Top 100 van Lekker 2011 is inmiddels bekend. Zit daar ook wat voor veggies tussen?

Van toprestaurants verwachten we dat ze ook een aardig hapje vega bij elkaar kunnen koken. Als je belt, en dat doe je, want je moet toch reserveren, en doorgeeft dat je vegetarisch eet, komt het vaak meer dan goed. Maar je mag in 2010 van een restaurant toch best verwachten dat er sowieso wat vegetarisch op de menukaart staat? Zo heeft Jonnie Boer van de Librije sinds jaar en dag een mooi vegetarisch menu op zijn kaart. We vinden hem terug op nummer 5 bij Lekker.

Op nummer 1 van Lekker staat Oud Sluis, in Zeeland. Zeeland is niet zo'n vega vriendelijke provincie en ook Oud Sluis heeft helemaal niets vegetarisch op de kaart staan. Wel een 'collectie ganzenlever herfst/winter 2010'. Gauw door naar de nummer 2: Inter Scaldes. Die hebben geen menu op de site staan, we geven ze het voordeel van de twijfel. We zien een foto van eitjes op precies dezelfde wijze als de Amerikaanse superchef Thomas Keller ze maakt. Die heeft altijd iets vegetarisch op zijn menu staan. Laten we hopen dat Inter Scaldes niet alleen de eitjes maar meer ideeën van Keller gejat heeft.

We keren toch een beetje ontmoedigd terug naar de beginpagina van Lekker. Daar zien we dat je ook een labeltje 'vegetarisch' kunt aanvinken. Leuk! Nu gaat het goed komen, denken we. Eerst krijgen we een pagina vol met advertentie-restaurants. Die willen we niet. Dan krijgen we 35 restaurants te zien, waaronder het eerder genoemde De Librije en Ivy te Rotterdam, die inderdaad een spectaculair vegamenu hebben.

Maar we zien ook le Cheval Blanc, de Vergulde Wagen, Aan Sjuuteeänjd, Prei, de Zwaan, Chalet Royal, 't Kleijn Geluck, le Vieux Jean, Toine Hermsen, S.E.D. en Waterpoef die helemaal niks vegetarisch op hun menu hebben staan. Zelfs niet een vermelding dat vega eten op aanvraag mogelijk is. Nou oké, laten we eerlijk zijn, Aan Sjuuteeäjnd serveert vooraf een geitenkaassalade. Maar wat doen die restaurants in de 'vegetarische' lijst van Lekker? We snappen er weinig van. Wel komen we twee keer blauwvintonijn tegen bij die restaurants, was dat beest niet al uitgestorven? En wat is een Barbarie-eend?

Gelukkig staan Incanto, Greetje, Breitner en Lambermons ook op de lijst, restaurants waar je echt prima vegetarisch kunt eten. Zelf vissen we nog de Vrienden van Jacob uit de grosslijst van Lekker, die het presteren met een steak tartaar van aubergine te komen en de Japanner Yamazato waar we diverse keren lekker aten, maar daar verwijst Lekker je dan weer niet naar toe als vegetariër. We loeren nog maar even naar het vegetarische menu van Jonnie Boer. Kokosspaghetti met pistache, pittige appel en citroengras of bouillon van knolselderij en zure bom, zwarte olijf, mango en ingemaakte paddestoelen klinken ons zeer spannend in de oren. Maar dat je bij de Librije als vegetarier prima terecht kon wisten we al, daar hadden we Lekker niet voor nodig.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama