LetThemEatAgarJellyShotsjabloon_thb_2011Willem-Alexander en Maxima hebben het maar druk deze dagen. Gisteren Het Huwelijk van Kate & Wills in Londen en voor vandaag staat koekhappen in Limburg op het programma. Wie genoeg heeft van al die brave kindertjes uit Thorn en Weert kan in de keuken aan de slag voor een vaderlandslievende jelly shot in rood-wit-blauw!

Jelly Shots zijn alcoholische drankjes in een gelatineuze vorm. In Amerika zijn ze erg populair en de geweldige site Jelly Shot Test Kitchen bracht me op het idee voor deze vrolijke Koninginnedagversie met Blue Curacao, kokosmelk, granaatappelsap en rozenwater.

Nu is gelatine niet erg vega, dus gebruikte ik agar agar (maar je mag ook agar zeggen). Het was mijn eerste keer en de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de blauwe en witte laagjes niet helemaal goed gelukt zijn. Ze werden te stevig, ondanks dat ik maar heeeel weinig agar gebruikte. Het rode laagje kreeg wel een perfecte consistentie, terwijl ik daar meer agar bij gebruikte in verband met de zuurgraad van het vruchtensap. Er moet dus nog wat aan gesleuteld worden. Misschien dat een andere vega-gelatinevervanger beter werkt? In ieder geval zien ze er té leuk uit om niet te delen.

 

Let_Them_Eat_Agar_Jelly_ShotLet Them Eat ... Agar Jelly Shot

ingrediënten per persoon:

50 ml Blue Curacao of een andere blauwe likeur
50 ml kokosmelk
50 ml granaatappelsap
rozenwater
suiker
3 tl agar
een mooi klein glaasje

  • Roer een kwart theelepel agar door de likeur en breng dit in een pan zachtjes aan de kook. Laat het (terwijl je doorroert) even kort doorkoken tot alle agar opgelost is. Laat het iets afkoelen en giet het mengsel voorzichtig in het glaasje, zonder de zijkanten van het glas te raken (als je tenminste een strakke driekleur wilt). Heb je glaasjes van dun glas die kunnen knappen van de hitte, laat de Blue Curacao dan zover afkoelen dat het nog net vloeibaar is. Laat de BC voldoende opstijven voor je de witte laag er op giet. Dit hoeft niet perse in de koelkast; dat gaat sneller, maar agar stijft ook op bij kamertemperatuur.
  • Zoet de kokosmelk met suiker (naar smaak) en roer er een kwart theelepel agar doorheen. Breng het al roerend aan de kook en als de agar is opgelost, laat je het mengsel iets afkoelen. Giet het voorzichtig op het goed opgesteven blauwe laagje en laat ook de kokosmelklaag volledig opstijven.
  • Zoet de granaatappelsap zo nodig met suiker (ik gebruikte Pom, daar is geen suiker aan toegevoegd) en breng het verder op smaak met een klein beetje rozenwater. Ik verdunde het geheel met wat water, zodat het een lichtere rode kleur zou krijgen. Roer er 2 tl agar doorheen (dat is beduidend meer dan bij de vorige lagen, maar het lijkt minder goed te stollen doordat het sap zuurder is) en breng het al roerend aan de kook. Als de agar en de suiker opgelost zijn, haal je het van het vuur en laat je het wat afkoelen. Giet het vervolgens op het witte laagje en laat het opstijven.
  • Uiteraard mag een oranje component niet ontbreken. Zorg voor oranje parapluutjes of garneer met wat sinaasappelzest.
  • Wie niet zo van de likeur is, kan ook een mengsel gebruiken van bijvoorbeeld water/kokosmelk, suiker en blauwe kleurstof. In plaats van granaatappelsap kun je natuurlijk ook een rood sapje in een andere smaak nemen.
  • Is de sinaasappelsmaak van Blue Curacao je te bitter, zoet het dan met suiker en laat dit meekoken.
  • Te druk met kijken naar de koningin zodat de agar al in de pan gestold is? Geen probleem, je kunt het opnieuw verhitten!


Bottoms up!


No Guts No Glory

Sta je vandaag op één van de vrijmarkten met je eigen baksels en wil je de opbrengst van de verkoop schenken aan een goed doel? Overweeg dan stichting No Guts No Glory. Deze organisatie zamelt geld in voor uitbehandelde kankerpatiënten die experimentele behandelingen willen ondergaan die niet vergoed worden. Vegatopia draagt NGNG een warm hart toe, omdat zij onder andere de dendritische-celtherapie van onze Sander - de technische man achter Vegatopia - mogelijk maakt. Meer weten? Kijk dan op de site van No Guts No Glory.

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Augustus 2019: duivelse vleesvervangers, Hollandse kikkererwten en culinaire filterbubbels
Vleesvervangers mogen dan wel geen complot van Satan zijn, zoals een Amerikaanse televisiedominee...
Juni 2019: de bedrieger, het bouillonblokje en het seniorenijsje
Een Londense kok serveerde vegan gerechten met kippenbouillon. KFC heeft nu ook een vegan burger....
Juli 2019: een vegan stigma, een hippe bamboebeker en eigen groente eerst
In Arkansas mogen veggie burgers binnenkort geen burgers meer heten. Wie bij de Zweedse Burger King...
September 2019: protestburgers, zieke bananen en een broodje kattenvoer
Borrels en etentjes van de gemeente Amsterdam zijn voortaan standaard vegetarisch. Wetenschappers...
Oktober 2019: peperdure spaghetti, een menukaart voor vrouwen, en rietjes van pasta
Toeristen in Italië betaalden honderden euro's voor een bord spaghetti. Een menukaart voor...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens

Kerstpakket