Open menu

altWe kennen het allemaal, de inspiratieloze vegetarische menukaart in restaurants. Na je door twee kolommen vlees en vis geploeterd te hebben, begint je hart sneller te kloppen. Ze zullen toch wel iets vegetarisch hebben? En jawel hoor. Er staat er welgeteld één vegetarisch gerecht op de kaart: de vegetarische lasagne. Hoe verrassend... Dat dacht ook Stichting Variatie op de Kaart en zij ondernamen actie.

Variatie op de Kaart wil het vegetarische gerecht uit het verdomhoekje halen en pleit voor meer afwisseling en originaliteit in vlees- en visloze gerechten. Zij zetten een wedstrijd om het imago en niveau van vegetarische gerechten op te krikken.

Workshops

De afgelopen weken organiseerden zij in samenwerking met restaurant De Librije workshops om (chef-)koks en restaurants te laten zien wat er nog meer mogelijk is en welke nieuwe ingrediënten er te ontdekken zijn. Hiermee hopen ze dat vegetariërs beter aan hun trekken komen, maar ook vleeseters zin krijgen om eens iets nieuws te proberen.

Variatiegerecht van het jaar

Uit deze workshops werden vijf finalisten geselecteerd. Gisteren streden zij in Librije’s Atelier tegen elkaar in de finale voor Variatiegerecht van het jaar. Vegatopia was erbij en proefde mee.
Vervolgens koos een vakkundige jury onder leiding van Jonnie Boer het winnende gerecht.
De winnaar: het gerecht van Brenda de Graaf van Restaurant de Florijn in Nieuwerbrug. Zij maakte een salade van linzen, gierst, tomaat en snijbonen. krokant gebakken knolselderij met kaas en een salie-hollandaisesaus. En nu ze de smaak te pakken heeft, kan ze nog even doorgaan, want ze wint hiermee onder andere een stage van een week bij niemand minder dan Jonnie Boer.

alt

Het winnende gerecht

De jury van de finale bestond naast Jonnie Boer uit Makkie Mulder van het magazine Delicious, Antoinette Hertsenberg van o.a. het programma Radar en de website devegetariër.nl, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Freek van der Valk van Van der Valk Hotels.

Nog meer variatie op de kaart?

Proef zelf wat de verschillende restaurants aan vegetarische gerechten maken tijdens de vegetarische restaurantweek (3 tot en met 9 oktober).

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama