Open menu

altTwee vegetarische gerechten op de kaart, dat zou met vegetarische restaurantweken en gelet op het groeiend aantal flexitariërs, toch een minimum moeten zijn. In het Vlaamse VTM-programma "Mijn Restaurant" strijden vijf duo's met elkaar om open te mogen blijven. Onze geheime recensent bestudeert het vegetarisch gehalte van hun kaart.

De jonge Topchef van 2011, Kwinten De Paepe (Trente, Leuven), die incognito alle zaken bezocht, merkte het in Seaven, op de Blankenbergse zeedijk, kritisch op: geen enkel vegetarisch gerecht en "dat in een tijd waarin men bijna niets anders meer vraagt." Een lichte overschatting misschien, maar het is veelbetekenend dat sterrenchefs als Vicky Geunes in 't Zilte bovenin het Antwerpse museum MAS of Peter Goossens in het Hof van Cleve met een prijzig, volledig vegetarisch menu uitpakken. Als zij met hun gevoelige culinaire zintuigen op deze vraag inspelen, moet het, zoals ooit de espuma's van El Bulli of zoals de streekkeuken nu, wel tot in lagere regionen van de horeca doordringen. En dan met wat anders graag dan de eeuwige geitenkaassalade, wok of lasagne, hoe lekker die ook bereid kunnen zijn. Hoe zit dat bij de deelnemers van "Mijn Restaurant"?

Ja hoor, Art Kwizien in Dendermonde heeft cannelloni van aubergine en spinazie, tomatensaus, parmezaan en mozzarella en een salade van biologische bietjes met ricotta voor 14 en 13 euro. Niet veganistisch, maar een niet te vergezochte tegemoetkoming aan de flexitariër die eens geen filet americain belieft. 
In de Fenix in Aarschot waar keuken en bediening nogal eens een hapering vertonen, "wordt er ook aan de vegetariërs en kinderen gedacht". Of er dan ook iets eetbaar tegen een aanvaardbare prijs op het bord komt is een raadsel, het moet al aardig worden bevonden dat aan hen wel eens gedacht wordt.

De twee topzaken in dit kwintet ogen het meest ambitieus op vegetarisch vlak. Antica Locanda in Tongeren, ambassadeur van een authentieke Italiaanse keuken, heeft een lasagne van aubergine die door foodie Yves Desmet de culinaire hemel werd ingeprezen en beter bevonden dan bij enige Brusselse Italiaan. Bij de paste zijn er enkele eerlijke, vleesloze bereidingen zoals ravioli met ricotta en spinazie, spaghetti alla crudaiolo en pastabonbons gevuld met gorgonzola, voor 15 euro.
Binnen enkele maanden, als de grote drukte wat voorbij is, wil ik evenwel rustig gaan dineren bij Alaise in Ekeren. Eerst zal ik struikelen over de wel erg foute ganzenleverpastei en paling. Maar daarna zal de bescheiden en lieflijke Elodie me met haar beste glimlach een vegetarische carpaccio met siroop van chilipeper opdienen voor de redelijke prijs van 9,75 euro. Daarna zal haar lieve, getalenteerde vriendin Amber een verfijnde millefeuille met seizoensgroenten tevoorschijn toveren, met gekonfijte aardappel en balsamico (12,75 euro). Tenminste, als Alaise inderdaad, zoals ik hier stoutmoedig voorspel, de wedstrijd wint en geen deurwaarder met bodyguard ziet opdagen om de deuren te sluiten.

 

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama