Open menu

jelly thbLijstjes, lijstjes, denk je er vanaf te zijn in het nieuwe jaar, maar nee hoor, we moeten natuurlijk nog even bespreken wat je in 2012 'moet' eten. En wat zien we in 2012 liever niet meer terug op ons bord?

Kaas van ver van dichtbij

In 2012 eet je kaas van ver die dichtbij is gemaakt. Eh? We bedoelen dus de lekkerste Groningse en Limburgse buffelmozzarella, Tynjetaler, een Emmental-achtige kaas uit Friesland en feta-die-geen-feta-mag-heten gemaakt op een boerderij onder de rook van Amsterdam. Kaas van ver van dichtbij dus. Levert weinig voedselkilometers op en lokale boeren hebben ook weer wat te doen. En de fanatiekelingen gaan zelf kaasmaken in 2012. Na moestuinieren en wildplukken is het nu zelf kaasmaken wat de klok slaat.

Witte druiven

Niet in de wijn, maar in koekjes, ijs, frisse priklimonade, gazpacho-achtige soep, alchoholvrije cocktails en als gelei: witte druiven zijn het helemaal in 2012.

Verticaal tuinieren

Moestuinieren deden we allemaal in 2011. Goed idee, met die naderende voedselcrisis. Maar in 2012 tuinieren we verticaal. Handig als je weinig ruimte hebt. Maar het gekke is dat mensen met grote tuinen ook verticaal gaan tuinieren. Een verlangen naar de hangende tuinen van Babylon?

Granen

We durfden er op Vegatopia nooit zo erg over te schrijven: granen, grutten, gerst, gierst, boekweit en kamut. Vegatopia-oprichter Jan Lieftink zei nog zo: 'van grutten lopen al vlug de griebels en grabbels over je rug.' Maar weg is het geitenwollensokkenimago, in 2012 is niets zo hip als granen, granen en nog eens granen. Mooie ovenschotels met gierst en saffraan. Boekweit met hippe citrusdressings. Leuke granensalades met tahindressing. En onbekende granen als freekeh en sorghum duiken op. We zijn zelfs al iemand tegengekomen die aan het experimenteren is met hele roggekorrels. Dáááág koolhydratenfobie.

Jellies

Misschien komt het door de obesitas-epidemie, maar je kunt je prima vertonen met drillend en wiebelig eten in 2012: met jellies dus. Mandarijnendrilpudding, drilpudding met alcohol, mini-puddinkjes in een cocktail, koffiejelly in een koffiekopje, het kan allemaal in 2012. Wel natuurlijk op basis van agar agar of een ander plantaardig geleermiddel.

En hier hebben we schoon genoeg van

  • Een overkill aan granaat-appelpitjes. Néé we hoeven geen granaatappel in onze sushi.
  • Bacon en andere vleeswaren verwerkt in desserts.
  • Eten dat in een poenig restaurant geserveerd wordt op je hand in plaats van op een bord.
  • De na-aap Nordic keuken. Ja, we weten dat er in Denemarken van allerlei leuks gebeurt. Maar wij hebben in Nederland nu eenmaal geen traditie in het eten van korstmossen en laten we dat vooral zo houden. Verzin zelf iets leuks. Met granen bijvoorbeeld. Maar dan weer niet een risotto van parelgort.  
  • Natuurvoedingswinkels die hartje winter blauwe bessen uit Zuid-Amerika verkopen: liever niet meer in 2012.

{jcomments on}

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama