Open menu

Jamie in 15 MinutenDe discussie woedt al een tijdje: Jamie Oliver beweert wel leuk dat je zijn eten in een kwartier op tafel kunt hebben, maar kan dat ook? Vegatopia probeert het, en jij kunt helpen!

Wie de TV-zender 24Kitchen heeft kan er bijna niet omheen: Jamie Oliver die als een gek aan het koken is om binnen een kwartier een maaltijd uit zijn laatste boek, Jamie in 15 minuten, te maken. Maar om ons heen rommelt het: de koks van zijn restaurants kunnen dat inderdaad, maar hoe zit het met gewone stervelingen? Er zijn verhalen bekend van mensen die er uren over deden...

Jamie in 15 minuten is een niet erg vegetariërvriendelijk boek, maar er staat een hoofdstukje met vegetarische gerechten in. Nogal zomers georiënteerd, maar tegenwoordig hebben ook in de winter tomaten en courgettes een B-label volgens Milieu Centraal, en ook sla lijkt te mogen. Voor de meeste recepten is het wel handig om ruim van tevoren boodschappen te doen, in veel recepten worden ingrediënten gebruikt die niet in elke dorpssupermarkt liggen. Gerookte pepers bijvoorbeeld, gedroogd eekhoorntjesbrood of truffelolie.

Wij testten de Mexicaanse salade met geschroeide avocado en popcornbonen. En we hopen dat je meetest!

Voor 4 personenJamie in 15 Minuten
Nacho's
175 g zoutarme tortillachips (wij gebruikten gewone)
30 g cheddar of Goudse kaas
1 verse rode Spaanse peper
1 verse groene Spaanse peper

Salade
1 blik van 400 g kidneybonen
1 blik van 400 g gemengde bonen (dat verkocht onze supermarkt niet, wij gebruikten zwarte bonen)
olijfolie
1 snufje gemalen komijn
2 rijpe avocado's
1 flinke snuf gemalen koriander
200 g gemengde blaadjes sla

Dressing
2 lente-uitjes
1 bosje verse koriander
1 eetlepel in plakjes gesneden jalapeñopepers (uit een potje)
extra vierge-olijfolie
2 eetlepels magere yoghurt
2 limoenen

Wat je nodig hebt:
Ingrediënten bij de hand
Ovengrill op de middelste stand
Middelgrote koekenpan, op matig vuur
Grote grillpan, op hoog vuur
Blender

Aan de slag!

  • Spreid de tortillachips uit op een bakplaat en rasp er de cheddar over.
  • Snijd de pepers in ringetjes, strooi die er ook over en schuif de plaat in het midden van de oven onder de grill en haal hem eruit als de chips mooi goudbruin zijn.
  • Giet de bonen af, doe ze met 1 eetlepel olijfolie en het komijnpoeder in de koekenpan en blijf ze regelmatig omscheppen tot ze knapperig zijn en 'poppen'.
  • Snijd de avocado's in kwarten, verwijder de pitten, schil ze en hussel de stukken met 1 theelepel olijfolie, peper, zout en de gemalen koriander door elkaar.
  • Leg de stukjes in de hete grillpan tot er rondom zwarte streepjes op staan en haal ze eruit.
  • Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze doormidden en hak ze samen met de helft van de koriander, de jalapeñopepers met een flinke scheut van hun eigen azijn, 1 eetlepel extra vierge-olijfolie, de yoghurt en het sap van 1 limoen in de blender door elkaar. Giet het mengsel in een kom.
  • Doe de slablaadjes met de rest van de koriander in een mooie serveerkom, leg er de geschroeide stukjes avocado op en omheen en strooi er de popcornbonen over.
  • Besprenkel de salade met 1 theelepel extra vierge-olijfolie en serveer hem met de nacho's, partjes limoen en de dressing om te dippen en te besprenkelen.

Testkok 1
Maartje (geoefende thuiskok)

Lukte het in 15 minuten?
Ik had 16:08 op de klok staan, maar ik had niet eerst de moeite genomen alles uit de koelkast te halen en de staafmixer (die ik in plaats van een blender gebruikte, ging prima) erbij te pakken. Ik vond het dus best wel geslaagd. Het opruimen van de enorme bende in de keuken past ook niet in het kwartier.

Was het lekker?

Ja, de dressing is fris en zurig en het grillen van de avocado is een goede truc: ook lekker als ze niet helemaal rijp zijn. De maaltijd voelt niet helemaal als 'echt' eten door de chips, maar als ik er zo over nadenk zal het zelfs nog best gezond zijn.


Nog ander commentaar?
Dit recept was helemaal niet voor vier personen. Eerder voor twee grote eters (maar dan houd je wel chips over). O, en die bonen, die moeten echt héél goed uitgelekt worden, anders worden ze niet knapperig maar papperig. Ook lekker, daar niet van...

Maar: één testkok maakt nog geen zomer. Vertel ons wat jij van dit gerecht vond. Lukte het je binnen een kwartier? En, ook nog belangijk, was het lekker?

{jcomments on}

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama