Open menu

groenegaultmillauGault & Millau, die al jaren restaurantgidsen publiceren met de beste restaurants, hebben een nieuwe gids: de Groene Gault & Millau, met de beste groenterestaurants van de Benelux. Want de groentetrend is volgens Gault & Millau helemaal geen trend, maar iets blijvends.  En dan mogen we ook nog stemmen op het beste groenterestaurant 2014.

Tijdens de presentatie van de Groene Gault & Millau in sterrestaurant Niven in Rijswijk, krijgen we meteen te zien wat een innovatieve groentekok je voorzet. Niven Kunz was winnaar van de verkiezing beste Groenterestaurant 2013 en hij serveert ons onder andere waanzinnig lekkere 'spaghetti' van snijbonen en een heel mooi tomatengerecht. De niet-vegetariërs krijgen her en der wat niet-vegetarische ingrediënten bij de gerechten. Frank Fol, een in België bekende groentekok die zich al 25 jaar inzet om groenten een hoofdrol te laten spelen, en als ambassadeur van de Groene Gault & Millau in Rijswijk aanwezig, vindt dat tweederde van elke maaltijd uit groente zou moeten bestaan.

En dat is ook vaak zo bij de restaurants die in de Groene Gault & Millau staan. Het zijn geen vegetarische restaurants, hoewel, de Culinaire Werkplaats en de Eetstee, beide 100% vegetarisch, staan er wel in. Bij sommige restaurants zul je zelfs moeten zoeken naar een vegetarische optie op de kaart. Maar alle restaurants in de gids koken graag en veel met groenten, nemen groenten als vertrekpunt en geven vlees en vis een ondergeschikte rol. Wil je als vegetariër bij zo'n restaurant eten, geef dan bij het reserveren door dat je helemaal vegetarisch wilt eten. Reserveren moet vaak toch. In de gids geen saaie opsommingen, maar interviews met bevlogen koks over hun (groente)visie, adressen voor leuke markten en speciaalzaken waar ze mooie groente en fruit verkopen en foto's van gerechten, de recepten vind je via www.degroenegaultmillau.info. Een mooie gids die 15,95 euro kost. Gault & Millau heeft al aangekondigd volgend jaar weer met een groene editie te komen.

Ondertussen kun je op www.denkgroenten.info stemmen op wie het Benelux Groenterestaurant 2014 moet worden. In Nederland zijn restaurant Chique in Alphen aan den Rijn, de Kromme Watergang in Hoofdplaat, Groenland in Driebergen en 't Diekhuis in Voorst genomineerd.
En Groentechef 2013 Niven? Die kookt niet alleen door in zijn Rijswijkse restaurant, maar van 30 juni tot en met 4 juli kookt hij in Amsterdam in een popup-restaurant een mooi groentemenu bestaande uit 10 gangen (50 euro, zondag 30 juni speciale 4 gangen lunch ook geschikt voor kinderen, kinderen eten dan voor 25 euro en volwassenen voor 37,50 euro). Er zijn nog plaatsen, reserveren kan via 070 307 79 70 en (geef wel door dat/als je vegetarisch wilt eten).

nivensnijbonen

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama