Open menu

evagent thbOp vrijdagavond 7 juni zette het Vlaamse EVA de brede poort van haar nieuwe huis op de Steendam in Gent open voor haar talrijke sympathisanten die in groten getale kwamen opdagen. Het oude brouwershuis is gerenoveerd tot een aantrekkelijke locatie die ruimte gaat bieden voor lezingen en workshops, waar je uitgebreide informatie kan krijgen en waar beginnende koks aangezet worden tot culinaire experimenten. Dat verdiende een vrolijke viering.

De sappen van De Drie Wilgen en de wijnen van Fairwine laafden bij het binnenkomen de dorstige kelen, want het was een zonnige, hete avond. De binnentuin was dan ook een goede plek voor de liefhebbers van bandje Moustash en voor degenen die de beet van het vleesalternatief Beeter wilden uitproberen. Dat bacon- en kipalternatief, mochten we zelf vaststellen, heeft inderdaad een structuur die het oorspronkelijke sterk benadert.

Daarna kon je het in het kookeiland stappen, waar de coole Wim Ballieu van het trendy Balls & Glory zijn vegan rijstballen draaide. Hij legde ons vriendelijk het recept uit, waarvan we onthielden dat de arboriorijst gedurende achttien minuten in een krachtige groentebouillon in de oven wordt gegaard. Na toevoeging van citroenmelisse, koriander en kikkererwtenmeel worden de ballen in een korstje van gekruid paneermeel gefrituurd. Het eindresultaat, geserveerd met paprikadip, verblijdde tal van arriverende gasten.

Op de eerste verdieping kon je in een kamer je wensen voor en aan EVA kwijt in een babbelbox of op een kaartje. Lekker GEC had in een andere kamer een verleidelijk buffet met falafelballetjes en polentablokjes met paprikadip, gevulde tomatenhelften en hartige in balsamico gemarineerde champignons. Op de tweede verdieping, waar de bibliotheek gevestigd is en lezingen zullen worden gehouden, boden drie chefs hun mondverrukkingen aan.
De Groene Waaier stond er met een smakelijke rijstpilav met mangochutney en één met rode bietenchutney. Avalon bewees zijn gastronomisch gehalte met chili met seitan, crostini met spinazie en koriander- en gerookte paprikapaté en een pitabroodje met witte bonenhummus en gemarineerde groenten.
Creatieve kok Nicolas Decloedt van "Botanical gastronomy" Humus, die een veelbelovend gastronomisch restaurant in Brussel gaat openen, zorgde voor intens smakende toetjes zoals wortelcake met citroenkruid en haverkoekjes met roomse kervel.

Na een uurtje hadden we zowat alles geproefd en soms herproefd en in de vriendelijke stemming van gelijkgezinden die genieten werd het nieuwe logo van EVA onthuld door de Gentse schepen van milieu. Met de nieuwe slogan "EVA maakt het plantaardig" werd een koerswending aangekondigd waarin minder de nadruk op minder vlees eten wordt gelegd en meer op de manieren om plantaardig te eten. Donderdag veggiedag komt in de supermarkt en in een groots opgezet project gaat EVA begeleiding geven aan de horeca.

Voorzitter Tobias inmiddels, die zich herbront in de Verenigde Staten, droomt van het bereiken van een cruciale minderheid aan vegetariërs in de bevolking, wat restaurants met een uitgebreide vegetarische kaart en veggie warenhuizen zou mogelijk maken. Op de lange duur zou dit tot een vleesloos consumptiepatroon kunnen leiden, Vegatopia kortom!
In afwachting was het al even heel erg feest en konden we vaststellen dat EVA het groen en goed maakt.

evagent1
Foto: EVA

 

 

 

 

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama