Open menu

altHet is vandaag alweer twee jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van onze site-administrator, Sander. Hij overleed na een lange strijd tegen een slopende ziekte, pas 41 jaar oud. Hij heeft zich jarenlang enthousiast ingezet voor Vegatopia. Daarom plaatsen we vandaag één van zijn lievelingsrecepten.

Eén van Sanders favoriete gerechten was falafel. Liefst met een heel grote saladebar erbij. Ter ere van hem een recept voor deze hartige balletjes van kikkererwten.

Falafel

voor zes personen

350 g gedroogde kikkererwten, gewassen, een nacht geweekt en goed afgegoten
2 tl komijnzaad, 5 minuten in een oven van 200 graden geroosterd
1 tl zout
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl chilipoeder
1 klein uitje, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 el verse munt
4 takjes koriander en 4 takjes peterselie
peper

 • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer ze tot een heel fijne pasta. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
 • Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien.
 • Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.
 • Wat kun je bij falafel serveren? Hier vind je enkele suggesties.

Helemaal van nul af zelf falafel maken levert vaak de lekkerste falafel op. Er is echter één nadeeltje: dat doe-het-zelven is nog niet zo makkelijk. Probleem is vaak de consistentie van de falafelballetjes: als die niet goed is, vallen ze uit elkaar zodra je ze in de hete frituurolie laat zakken. Maar als je de volgende vuistregels hanteert, moet het lukken.

9 Gulden Regels voor thuis-falafel

 1. Gebruik nooit kikkererwten uit blik, maar altijd gedroogde kikkererwten.
 2. Kook ze niet, maar laat ze weken (minimaal een nacht). Spoel ze voor en na het weken goed af en dep ze droog.
 3. Maal de geweekte kikkererwten zo fijn mogelijk. Maal eventueel nog een keer extra als het niet lukt om balletjes te vormen.
 4. Het falafeldeeg moet niet te plakkerig zijn, voeg eventueel broodkruim toe om het probleem te verhelpen.
 5. Het falafeldeeg moet ook weer niet te droog zijn, voeg eventueel olijfolie toe om het probleem te verhelpen.
 6. Het toevoegen van bloem of kikkererwtenmeel kan de consistentie verbeteren.
 7. Zet het deeg een tijdje in de koelkast voor je er balletjes van gaat draaien, dan worden ze steviger.
 8. Druk het deeg stevig aan als je er balletjes van maakt.
 9. Falafelballetjes die er niet erg stevig uitzien, kun je 'frituurproof' maken door ze een halfuurtje in de vriezer te leggen. Leg ze op een stukje bakpapier in de vriezer, dat plakt niet zo.

 


alt

En dan iets anders. Vrienden van Sander hebben de stichting No Guts No Glory opgericht. De stichting zamelt geld in voor uitbehandelde kankerpatiënten die experimentele behandelingen willen ondergaan die niet vergoed worden. Voor Sander werd zo een behandeling in Duitsland mogelijk.

No Guts No Glory vindt het belangrijk om te blijven geloven in het leven: "Wat kun je wel doen? Wat doe je al? En waar wil je zelf voor kiezen? Ook al zegt de arts in Nederland dat je bent uitbehandeld, ook als de zorgverzekeraar zegt dat ze voor alternatieven niet betalen. Wij geloven wel in wonderen. Samen kunnen wij wonderen mogelijk maken. Jij en ik en iedereen."

Wil je meer weten over de stichting? Kijk dan op www.stichtingngng.nl

the Kitchenary

horecarama