Open menu

aardappel2 thbGekookt, gestampt of gefrituurd: de aardappel is een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. Bij veel mensen ligt hij bijna dagelijks op het bord. Maar waar je geen aardappel verwacht, is in het portiek van een willekeurige winkel om de hoek. Met op die aardappel het stempel ‘Pieperboetiek’. Ook benieuwd wat dit te betekenen heeft?


Terwijl op de Nederlandse akkers ontelbaar veel aardappelrassen in alle kleuren, maten en smaken worden verbouwd, vind je die nauwelijks terug in de supermarkten. Zonde! Daarom heeft Krispijn van den Dries, een biologisch-dynamische boer uit Ens in de Noordoostpolder, nu de Pieperboetiek in Amsterdam geopend. Hij werkt hierbij samen met stadsboer en journalist Felicia Alberding en leden van de Youth Food Movement.

In de speciale pop-up winkel zijn wel 20 verschillende soorten biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelen te koop. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook gangbaardere soorten zoals de Allians en frietaardappel Agria. Dat is nog eens iets anders dan die eeuwige kruimige of vastkokende aardappel.

Twee weken lang, tot en met 10 oktober, is op deze plek alles te vinden wat met de aardappel te maken heeft: het gaat over de geschiedenis en de toekomst, je vindt er paarse friet en chips in alle kleuren van de regenboog. De winkel doet tegelijkertijd dienst als tentoonstellingsruimte met verschillende activiteiten, zoals een debat en een lezing. Je kunt je ook aanmelden voor een ‘pieperdiner’ op 2 oktober, bereid door chef-kok en auteur Jonathan Karpathios.

Door middel van de tijdelijke winkel probeert Krispijn de kloof tussen de stad en het platteland te verkleinen. Want als je in de stad woont, is de kans dat je een boer kent erg klein. Ook laat hij op deze manier zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer, en een beter product voor de consument. Je verlaat de winkel met nieuwe kennis en een papieren zak vol met de mooiste, pas geoogste aardappels. Rechtstreeks uit de polder, midden in de hoofdstad.

Kun je niet kiezen uit al die verschillende soorten? Dan bestel je de speciale Bieperbox, een doos vol bijzondere aardappels die je vast nog niet eerder hebt gegeten. Bovendien draag je hiermee bij aan de financiering van de Pieperboetiek. Leve de aardappel!

De Pieperboetiek
Jan Evertsenstraat 105
Amsterdam
www.Facebook.com/Pieperboetiek

 

Margreet, gastredacteur tot 2016, kookt, eet, leest, reist, fotografeert. Schrijft ook over van alles op culinair en cultureel gebied voor haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama