Een koolrabi met een vlinderstrikje en een spruitje met een hoed? Manneken Pis die de witlof besproeit? Olijven in de sneeuw? En schoenen met hoge hakken op een tropisch strand? Jazeker, dat zijn de thema's van onze kerstmenu's dit jaar, die we vandaag met gepaste trots presenteren.

Op 7 augustus schreef Tertia in het redactieforum: "Het is tropisch. Het is klam. Het is klef. De rode wijn licht gekoeld. Een prima moment om eens na te denken welke menu's leuk zouden zijn tijdens de Kerst." Wij hebben tenslotte een rijke traditie aan originele, thematische kerstmenu's die we tot dusver elk jaar hoog hebben kunnen houden. Ook dit jaar hebben we weer vier mooie menu's voor jullie gecreëerd.

Tertia heeft in alle stilte gewerkt aan 'een beetje klassiek' kerstmenu, met winterse smaken en boordevol groente. Wat dacht je van frisse koolrabi met truffelige selleriesalade of een paddenstoelenwellington met bramen? Jessi heeft er een mooi dessert bij gemaakt: een cakeroulade met kastanje en cranberry.

Sven was de eerste die zijn kerstmenu klaar had: al op 12 september had hij een proefsessie gepland. Ondanks de niet-winterse temperaturen was het niet moeilijk om vrijwilligers te vinden. Zijn Belgische kerstmenu bestaat uit typisch Belgische wintergerechten, zoals schorseneren op Vlaamse wijze en witlofsoep met bier.

Jol brengt een beetje zon in de winter met tapas en sherry. Haar grootste uitdaging was niet het bedenken van lekkere hapjes, maar eerder het schrappen en zorgen voor een evenwichtige maaltijd. En dat is haar goed gelukt. Ze noemt bij elke gang een passende sherry, maar je kunt er natuurlijk ook een ander drankje naar keuze bij drinken.

Machteld riep op 9 augustus 'Filipijns'. Dat bleek moeilijker te zijn dan ze in eerste instantie had gedacht. In november, net voor de deadline, was ze nog druk aan kokkerellen. De Filipijnse keuken bleek toch niet zo vegetarisch te zijn en bovendien een ratjetoe van allerlei keukens. Haar Filipijnserige kerstmenu is daarom een beetje vreemd, maar wel erg lekker!

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we slecht nieuws: in ons uitgebreide Kerstarchief vind je nóg meer menu's, onder andere voor luie huisvrouwen, echte mannen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen die gezellig aan tafel willen koken.

Ga je liever uit eten tijdens de kerstdagen? Kijk dan in onze lijst restaurants waar je lekker vegetarisch uit eten kunt gaan.

Ook voor niet-vegetariërs die ineens toch een 'lastige vegetariër' over de vloer krijgen, die hun menuplanning danig in de war brengt, hebben we handige tips in onze eerste hulp bij vegetariër.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Mei 2021: pizza uit de muur, vegetarische kantines en plantaardige restaurants
De moderne Nederlander laat eten bezorgen en is niet zo creatief met groente. De moderne Italiaan...
Juni 2021: kweekvleesethiek, snoep onder een vergrootglas en supermarkthummus
Nederlanders eten steeds minder vlees, maar nog steeds zijn vegetariërs en veganisten flink in...
November 2021: hondenvlees, mannenmaaltijden en immuunsoepen
Nederlanders eten vaker flexitarisch dan de rest van Europa. Een veganiste heeft een...
Juli 2021: wegwerpplastic, supergrote eieren en exotisch eten
Restaurants en snackbars mogen geen plastic borden, bakjes en bestek meer gebruiken. De dagelijkse...
September 2021: een huiverige regering, hamburgersla en een hazelnootrel
Volgens onze regering staat minder vlees eten te ver van onze belevingswereld. KLM schrapt vlees...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter