Een koolrabi met een vlinderstrikje en een spruitje met een hoed? Manneken Pis die de witlof besproeit? Olijven in de sneeuw? En schoenen met hoge hakken op een tropisch strand? Jazeker, dat zijn de thema's van onze kerstmenu's dit jaar, die we vandaag met gepaste trots presenteren.

Op 7 augustus schreef Tertia in het redactieforum: "Het is tropisch. Het is klam. Het is klef. De rode wijn licht gekoeld. Een prima moment om eens na te denken welke menu's leuk zouden zijn tijdens de Kerst." Wij hebben tenslotte een rijke traditie aan originele, thematische kerstmenu's die we tot dusver elk jaar hoog hebben kunnen houden. Ook dit jaar hebben we weer vier mooie menu's voor jullie gecreëerd.

Tertia heeft in alle stilte gewerkt aan 'een beetje klassiek' kerstmenu, met winterse smaken en boordevol groente. Wat dacht je van frisse koolrabi met truffelige selleriesalade of een paddenstoelenwellington met bramen? Jessi heeft er een mooi dessert bij gemaakt: een cakeroulade met kastanje en cranberry.

Sven was de eerste die zijn kerstmenu klaar had: al op 12 september had hij een proefsessie gepland. Ondanks de niet-winterse temperaturen was het niet moeilijk om vrijwilligers te vinden. Zijn Belgische kerstmenu bestaat uit typisch Belgische wintergerechten, zoals schorseneren op Vlaamse wijze en witlofsoep met bier.

Jol brengt een beetje zon in de winter met tapas en sherry. Haar grootste uitdaging was niet het bedenken van lekkere hapjes, maar eerder het schrappen en zorgen voor een evenwichtige maaltijd. En dat is haar goed gelukt. Ze noemt bij elke gang een passende sherry, maar je kunt er natuurlijk ook een ander drankje naar keuze bij drinken.

Machteld riep op 9 augustus 'Filipijns'. Dat bleek moeilijker te zijn dan ze in eerste instantie had gedacht. In november, net voor de deadline, was ze nog druk aan kokkerellen. De Filipijnse keuken bleek toch niet zo vegetarisch te zijn en bovendien een ratjetoe van allerlei keukens. Haar Filipijnserige kerstmenu is daarom een beetje vreemd, maar wel erg lekker!

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we slecht nieuws: in ons uitgebreide Kerstarchief vind je nóg meer menu's, onder andere voor luie huisvrouwen, echte mannen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen die gezellig aan tafel willen koken.

Ga je liever uit eten tijdens de kerstdagen? Kijk dan in onze lijst restaurants waar je lekker vegetarisch uit eten kunt gaan.

Ook voor niet-vegetariërs die ineens toch een 'lastige vegetariër' over de vloer krijgen, die hun menuplanning danig in de war brengt, hebben we handige tips in onze eerste hulp bij vegetariër.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Andere tijden, een andere restaurantgids
De laatste tijd kregen we wel eens speldenprikjes van lezers. Een zaak die al lang gesloten was...
December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
Een vegaburger mag in Nederland gewoon weer 'burger' heten. De Impossible Whopper krijgt tegenstand...
Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
Vleesvervangers zijn van alle tijden, maar nog nooit zo populair als nu. Of veganisten nu blij...
Februari 2020: een vegan werkplek, agressieve bierflesjes en vrolijke recepten voor noodsituaties
In Groot-Brittannië krijgen bedrijven aanbevelingen voor veganvriendelijke werkplekken. Vegan...
Maart 2020: een hond met een boodschappenlijstje, vegan hamsteren en een broccolisamosa
Een leuke aanbieding bij Delhaize: wie 2 Corona's koopt, krijgt 1 Mort Subite gratis. Een...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens