Open menu

bolenius16 thbZe komen nu nog uit de kas, maar over een paar weken zijn ze er weer van de volle grond: witte asperges. Het seizoen is kort, dus ik probeer ze tot 24 juni altijd zoveel mogelijk te eten. Maar volgens de grootste Nederlandse asperge-aanbieder, Zon Fruit & Vegetables uit Venlo, zijn asperges onder veel jonge mensen in de Randstad helemaal niet zo populair. En wat doe je dan? Dan ga je in Amsterdam aspergehapjes uitdelen via een Foodtruck!

De foodtruck zal dit aspergeseizoen her en der rondrijden, maar is ook een beetje een gimmick om de asperge beter onder de aandacht te brengen. Ik herken het namelijk wel een beetje, dat sommige mensen asperges lastig vinden. 'Ik gebruik wel voorgeschilde hoor, aan dat schillen begin ik niet,' hoorde ik vorig seizoen nog en 'hoe lang moeten ze nu eigenlijk koken, worden ze niet vlug snotterig?' Mijn tips: haal je asperges op de markt of bij de groenteboer, gebruik een goede dunschiller (ik gebruik het y-model van Oxo) en kook ze tot je ze zelf gaar genoeg vindt. Ik wil de mijne niet zo zacht, maar redacteur Annemieke houdt juist van boterzachte asperges. Mag allemaal.

En maak dan bijvoorbeeld één van de recepten uit onze top drie vaak bezochte aspergerecepten:

1. Salade van witte asperges met krieltjes en oude kaas

2. Aspergesoep

3. Aspergesalade met citroenmayonaise

Wat ook kan, is asperges gaan eten in een restaurant. Ik werd uitgenodigd in het Amsterdamse Bolenius, een restaurant dat bekend staat als groenterestaurant. Ze kunnen hier ook uitstekend met vegetariërs uit de voeten, en ik kreeg groene asperges met zwarte peper en boerenkool, een soort schuim van asperges met bladgoud en groene asperges eronder verstopt, een heerlijke 'aspergespaghetti' met truffel, asperges met spitskool en koffie, wat een goede combinatie bleek en ook nog een dessert van aspergeijs met een dakje van rabarber. Kunstig allemaal en ook erg lekker.

Of je nu thuis of uit je asperges gaat eten, wij wensen je alvast een fijn aspergeseizoen!

bolenius1 16

bolenius2 16

bolenius4 16 2

bolenius4 16 1


 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama