Open menu

maandoverzicht 256x192De Duitse CDU lijkt bang te zijn dat ze binnenkort nergens meer schnitzel kunnen eten. De Italianen vinden dat pizza tot het werelderfgoed moet behoren. Canadese studenten hebben vegan ijs gecreëerd met bonen. In Wageningen weten ze hoe je op Mars tomaat, rogge en radijs kan verbouwen. In de nieuwe Schijf van Vijf zul je geen detoxadviezen of hippe dieettips vinden. En Pamela Anderson denkt de wereld - en de kas van de Amerikaanse staat Louisiana - te redden door alle gevangenen verplicht veganistisch te laten eten. Maart 2016 in vogelvlucht.

Eigen eten eerst

Vorig jaar besloot Frankrijk al dat er op scholen geen alternatief meer voor maaltijden met varkensvlees zou worden geserveerd. In januari vond Denemarken het hoog tijd om varkensvlees als 'cultuurerfgoed' verplicht op scholen en kinderdagverblijven op de kaart te zetten. Je hoeft maar heel weinig fantasie te hebben om deze maatregelen als verkapt 'moslim pesten' te interpreteren.

duitsland 2030 petryDe Duitse CDU pakt het een klein beetje handiger aan. Volgens hen is er een concreet gevaar dat de minderheden - "vegetariërs, veganisten en Moslims" - de meerderheid gaan dwingen geen varkensvlees meer aan te bieden of te consumeren. Er zouden in het noorden van Duitsland namelijk al scholen zijn (er worden geen concrete voorbeelden genoemd) waar uit praktische overwegingen soms helemaal geen maaltijden met varkensvlees worden geserveerd. Ons lijkt het echter sterk dat de CDU zich écht zorgen maakt dat ze in pakweg Lübeck, Itzehoe of Cuxhaven geen varkensschnitzel meer zouden kunnen vinden.

Nadat een bakker in het Duitse Dormagen een behoorlijk racistische post over Afrikaanse vluchtelingen op Facebook had gezet, besloten de leerlingen van het plaatselijke gymnasium de bakker te boycotten. De schoolleiding ging accoord en het contract met de bakker werd opgezegd. Nu dreigt de bakker failliet te gaan. De burgemeester vond het besluit van de leerlingen consequent en goed.

pizza margheritaDe Italianen willen dat de kunst van het pizzabakken op de Werelderfgoedlijst komt te staan. Volgens de minister van landbouw vertegenwoordigt de pizza Italië over de hele wereld. En dat net nadat Frankrijk de titel 'meest innovatief pizzaland' van de Verenigde Staten heeft overgenomen.

Maaltijden maakt de mens

Veganisten en alle anderen die minder of geen koemelk willen gebruiken, maar toch niet warmlopen voor soja- of amandelmelk: opgelet! Muufri is een plantaardige melk die is gegist en daardoor bijna net zo smaakt als koemelk. Gezond is het natuurlijk ook, dat spreekt voor zich. De makers hopen muufri ("moo-free") binnenkort op de markt te brengen.

Canadese studenten hebben vegan ijs gecreëerd met als hoofdingrediënt... bonen. Overigens was onze Joke Boon ze al voor: in haar populaire kookboek 'Bonen' maakt ze after eight ijs van grauwe erwten.

lupine2016 is het jaar van de peulvrucht en ook in Duitsland wordt daar aandacht aan besteed. Het Fraunhofer Institut heeft een manier gevonden om het hoogwaardige eiwit uit de lupine te winnen, zodat deze verder kan worden verwerkt tot 'namaakschnitzel', ijs, melk en yoghurt.

Natuurlijk aroma hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met dat waar het naar moet smaken, legt de Keuringsdienst van Waarde uit op haar website. Vanilline, de karakteristieke smaak van vanille, kan bijvoorbeeld gewonnen uit kruidnagel, kurkuma, rijst en mais.

Van de pot gerukt

Deze lente heeft Albert Heijn maar liefst 44 miljoen moestuintjes uitgedeeld. Iedereen kan tenslotte moestuinieren. NRC Next legt uit waarom dit niet het geval is en waarom veel radijsjes en tomaten gedoemd zijn te mislukken.

groenteplantjeDe toekomstige marskolonisten zullen ook moeten moestuinieren. Onderzoekers van Alterra Wageningen Universiteit maken de weg hiervoor vrij: ze wisten onder meer tomaat, rogge en radijs te laten groeien op potgrond die lijkt op de bodem van Mars en de maan. Een soort Albert Heijn moestuintje op hoog niveau dus.

Als je het een beetje handig aanpakt, kun je ook 'gratis' moestuinieren door groenteresten te gebruiken. Als uien na een poosje beginnen te kiemen, kun je die - net als gember, aardappel of knoflook - gebruiken om nieuwe plantjes te laten groeien. Of je maakt er gewoon compost of groentebouillon van, natuurlijk.

Is het echt waar of slechts een gerucht? Paul Stamets zou in 2006 een patent hebben gekregen op een manier om insecten natuurvriendelijk te bestrijden met paddenstoelen. Deze paddenstoelen zouden de pesticiden van Monsanto compleet overbodig maken.

De Schijf van Vijf

schijf van vijfHet Voedingscentrum heeft de nieuwe Schijf van Vijf uitgebracht. De grootste veranderingen zijn dat we nóg meer groente en fruit zouden moeten eten en dat geadviseerd wordt om minder (of geen) vlees en meer plantaardig (peulvruchten, noten) te eten. Naast lof is er ook kritiek. Natuur & Milieu vindt dat te weinig aandacht wordt besteed aan milieu en dierenwelzijn. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vindt het jammer dat groenteconserven en smoothies niet zijn opgenomen.

Wat je in de Schijf van Vijf niet vindt, zijn hippe adviezen om te detoxen, of een paleodieet of een kleidieet te volgen. In de media wordt daar in toenemende mate ook wat lacherig over gedaan, zoals in deze column in de Guardian. Je hoeft niet dagelijks een bruine smoothie van boerenkool en cacao te drinken, of 23 minuten ademoefeningen te doen voor je eerste chi-drankje van de dag. Gewoon gezond eten is voldoende.

Er wordt vaak beweerd dat gezond eten voor velen te duur is. Uit onderzoek van Amerikaanse en Britse onderzoekers bleek dat 10% lagere prijzen voor groente en fruit zou resulteren in 1% minder sterfte - een duidelijk beter resultaat dan wat een mediacampagne op zou leveren.

Betutteling of een logische stap? Ziekenhuiscateraar Albron wil af van de frituur in ziekenhuizen en in plaats daarvan in open keukens gezond koken. Ziekenhuizen zijn tenslotte plekken om beter te worden. Ze blijven natuurlijk ook troostrijke taartjes aanbieden.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

wereldbol milieuWie vega of vegan eet, doet niet alleen zichzelf een plezier, maar ook de rest van de wereld. Onderzoekers van de University of Oxford hebben onlangs berekend dat als de hele wereld vegetarisch zou eten, 63% minder broeikasgas zou worden uitgestoten. Ook zouden de gezondheidskosten drastisch omlaag gaan.

Of de gezondheidskosten daadwerkelijk omlaag zouden gaan, daar is niet iedereen het over eens: volgens voedingswetenschapper Uwe Knop is een vega of vegan dieet niet automatisch gezonder of beter voor je lichaam - wel voor het milieu en de dieren, geeft hij toe. Hij adviseert om beter naar het 'echte' hongergevoel te luisteren ("Kiwi's, ik heb vitamine C nodig!") en het 'emotionele' hongergevoel ("Chocolade en wijn, ik had een rotdag!") te leren negeren.

Pamela Anderson vindt dat ook de gevangenen in Louisiana wel wat aan een betere wereld kunnen bijdragen, en wel door alleen nog maar vegan te eten. Bonen, rijst, linzen en groenten zijn tenslotte veel gezonder en veel goedkoper dan vlees en kaas. Louisiana heeft namelijk een nogal hoge staatsschuld, die met deze maatregel flink zou worden gereduceerd. Echter, zelfs als Mrs. Baywatch hoogstpersoonlijk voor de meer dan 50.000 gevangen zou gaan koken, zal de financiële opbrengst echter niet veel meer zijn dan een slordige 0,06% van de staatsschuld. En of deze maatregel goed zal zijn voor de sowieso vaak al niet zo jofele atmosfeer in de gevangenissen, wagen we ook te betwijfelen.

In de Duitse steden Bielefeld, Keulen en Bamberg kun je bij de Fachhochschule des Mittelstands vanaf komend studiejaar de bachelor Vegan Food Management volgen. Met dat diploma op zak kun je een prima baan in de voedingsindustrie krijgen, die de vegan markt inmiddels als zeer lucratief ziet.

En verder

aardappelsaladeDe overvaller van een snackbar in Berlijn keek flink op zijn neus toen hij te horen kreeg dat de opbrengst al was afgevoerd. Hij accepteerde dankbaar de troostprijs: een aardappelsalade en twee flesjes energiedrank.

Ola beweerde dat ze om budgettaire redenen met de productie van het raket-ijsje zouden stoppen. Dit bleek een voortijdige 1-aprilgrap, die ook iets te vroeg als zodanig werd herkend.

Toeristische tips voor foodies: de acht 'beste' eetmarkten in Europa. Naast de Mercat de La Barceloneta, de Southbank Centre Food Market en de Berlijnse Markthalle IX staan ook de Amsterdamse Hallen in het lijstje.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama