Open menu

zaaienAls je nog niet begonnen bent, is het nu tijd om te beginnen met (voor)zaaien van je moestuin. Let op: niet alle groente kun je nu al zaaien. Het kan ’s nachts nog flink afkoelen en daarom is het beter om nog even te wachten. Toch zijn er wel groenten die zich er prima voor lenen. In dit artikel geven we een paar tips voor groenten die je in deze periode kunt zaaien en waar je over een tijdje veel plezier van zult hebben.

Hoe pak je dat nu het beste aan? Het klinkt misschien als een open deur, maar bedenk allereerst wat je lekker vindt. Het heeft geen zin om straks een veldje vol bieten te hebben als je ze eigenlijk gruwt van bieten. Afhankelijk van het formaat van je moestuintje kun je dan verder gaan plannen. Deze moestuinplanner laat zien hoe je je tuin kunt indelen. Ook geeft deze site wat handige tips welke groente je wanneer kunt zaaien.

Als je dat nog niet gedaan hebt, is april de tijd om voor te gaan zaaien op je vensterbank. Je kunt daarvoor speciale potjes kopen, maar redacteur Ellen gebruikt altijd lege eierdozen. Als je geen eieren eet, kun je ook gewoon lege toiletrolletjes gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens op dit blogartikel voor een voorbeeld. Je kunt ze dan ook in een kweekkasje zetten. Tip: bij de Action zijn die erg goedkoop!

Maar ja, als de zon schijnt en de lente lonkt, wil je natuurlijk in je tuin aan de gang en lekker beginnen met zaaien. Dat kan! Op de website van Allezadenkopen kun je heel handig de huidige maand selecteren en meteen de passende groentezaden en kruidenzaden bestellen. In april zijn dat dus onder andere radijsjes, bloemkool, biet, rucola, bieslook, munt, dille en een aantal slasoorten. Ook peulen kun je al zaaien.

Peultjes

mandje peultjesPeultjes zijn de moeite waard om uit te proberen in je moestuin. Verse peulen zie je niet zo vaak en zijn duur, dus het is fantastisch om die uit eigen tuin te kunnen oogsten. Het zijn niet de makkelijkste groenten, maar als je wat tips in acht neemt, kun je hier in de zomer echt van genieten. Maak er bijvoorbeeld de gevulde peultjes van Joke mee. Of eet ze gewoon uit het vuistje, als je lekker wat aan het wieden bent geweest in je tuin.

We kunnen niet wachten tot het eindelijk weer zomer wordt. Echter, al hoe lekker het zonnetje soms ook al schijnt: elke moestuinierder weet dat je eerst nog moet wachten tot de IJsheiligen geweest zijn.


Dit artikel is door ons geschreven in samenwerking met de online zadenwinkel Allezadenkopen.nl. Wij hebben hiervoor een vergoeding ontvangen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama