Open menu

joke boon de vega optieKomende week verschijnt "De vega optie" van Joke Boon, met vegaworstjes, -ballen, -beignets en meer. Een boek vol zelfgemaakte alternatieven voor vleesvervangers, burgers en ballen voor bij de stamppot. Waarom willen vegetariërs en veganisten zo nodig vegetarische vervangers hebben voor iets dat ze eigenlijk juist willen mijden? Of biedt Joke nu juist een écht vegetarisch, culinair alternatief? We vroegen het haar.

Waarom een compleet boek vol met burgers en andere vleesvervangers? Er zijn toch voldoende ‘nepproducten’ te koop en anders maak je toch een échte vegetarische maaltijd?

Het idee voor dit boek is afkomstig van mijn uitgever Willemijn Visser. Zij liep al heel lang met dit idee rond en vroeg zich af wie dit zou kunnen schrijven. Toen we nieuwe boekideëen aan het bespreken waren vroeg ze of ik het wilde schrijven. Ik zei meteen ja!

Het idee is dat veel mensen, zeker in een drukke werkweek vastzitten aan de heilige drie-eenheid van AGV: aardappelen, groenten en vlees. Als ze een vega alternatief willen, dan kiezen ze een pre-fab vleesvervanger. Een veelgehoorde klacht hierover: ze smaken op een gegeven moment allemaal een beetje hetzelfde en ze zijn niet bepaald goedkoop. Sommige kant-en-klare vleesvervangers zijn duurder dan vlees (Beyond Meat bijvoorbeeld).

Juist voor die groep mensen die een dagje geen vlees wil eten zijn er herkenbare producten in het boek opgenomen, zoals balletjes, burgers en nuggets. Om die zelf te maken is veel goedkoper, niet moeilijk, je kunt de smaak aanpassen: minder zout, meer of minder kruiden en zelf maken is vooral érg lekker. Op die manier hoop ik dat mensen die een vegetarisch alternatief zoeken, er vaker voor zullen gaan kiezen om het lekker zelf te maken.

joke boon kookt

Geen mens maakt toch nog zelf gehaktballen? Het vleesschap staat vol gemaksproducten. Moet een vegetariër of veganist dan alsnog zelf knutselen? Dat is toch ouderwets?

Ha Eelco, nou, gehakt is geloof ik het meest gegeten (gemaks)vlees. En gehaktballen worden nog steeds veel zelf gemaakt. Zelf knutselen is helemaal niet ouderwets: wie wil weten wat hij of zij eet, bewust met eten, gezondheid of milieu bezig is, maakt het graag zelf. Daarnaast is zelf maken echt veel goedkoper en ook veel lekkerder! Bovendien, (en dit is generaliserend) zijn mensen die voor een flexitarische, vega of vegan lifestyle kiezen vaak al meer bewust met eten bezig.

Moet een vega optie op vlees lijken? Bonenburgers zijn hartstikke gezond, maar de echte vleeseter wil toch liever een product als Beyond Meat, een burger waar het ‘bloed’ uit spat?

Mooie vraag. Mijn dochter die sinds haar zevende vegetariër is zegt altijd: ‘ik wil juist géén burgers of filet americain eten, daarom ben ik vegetariër. Ik hoef geen lookalikes.’ Ik denk dat juist de flexitariër of iemand die gewoon wat anders wil en nog niet zo goed weet wat volwaardig vegetarisch of vegan eten inhoudt een burger, bal of nugget als goed alternatief ziet. Herkenning, “dit kan ik dus ook kiezen in plaats van vlees”. Het V’tje van vlees vervangen door het V’tje van vega, als het ware.

Vooral veganisten lijken een broodje met een burger er op als ultieme maaltijd te zien. Zo’n broodje burger is toch eigenlijk doodnormaal of saai. Vanwaar die fascinatie voor burgers?

Ik denk dat de verschillende texturen en smaken hierbij een rol spelen. Een broodje, een kruidige burger met textuur, wat sla en saus, misschien wat frietjes ernaast. Ik denk dat dit soort eten iedereen wel aanspreekt omdat er ook iets van guilty pleasure in zit. En als je daar een gezonde versie van eet zonder dat daar een dier aan te pas komt is dat zelfs extra genieten.

Het is algemeen bekend dat jij niet goed kunt ruiken en dat textuur daarom voor jou erg belangrijk is.  Wat is het mondgevoel van de ultieme burger? Vezelig of juist dat wat Engelstaligen ‘succulent’ (sappig) noemen? Of gaat dat samen? Beschrijf dat eens.

Een goede vegaburger heeft bite en textuur, je moet kunnen kauwen. Hij heeft een bruin knapperig korstje en binnenin is het zachter, maar wel stevig. Ook zit er inderdaad een sappig element in en vooral veel smaak. Je moet hem ook zonder frutsels goed kunnen eten en dan ook lekker vinden.

Ik vind zelf vegan burgers heel moeilijk. Zonder ei wordt een burger toch vaak vrij droog of brokkelig, zelfs als je bijvoorbeeld havermout of mosterd gebruikt. Wat is het geheim van de perfecte veganistische burger?

Ik vind peulvruchten, paddenstoelen, maar ook chia- of lijnzaad (wel eerst even weken voor het beste resultaat) goede binders! Dat zorgt voor een goede structuur. Ook aardappel is fijn om te gebruiken. En het vooraf goed koelen is van belang, waardoor de burger wat steviger wordt, zodat je hem makkelijker kunt bakken.

de vega optie team

Het team achter "De vega optie"

Staan er in het boek ook recepten waarin je de burger en de bal juist links laat liggen en geheel andere ‘vega opties’ biedt?

Absoluut! Meer dan dat zelfs! Mijn idee is dat iedereen een optie moet hebben. Dus ook een Turks rolletje, zwammie ketjap, oosterse mais-courgette beignets, een kruidige spliterwtenbeignet, bloemkoolquenelles met kaassaus, een stoofpotje met seitan of tahoe in nori met misosaus.

Is “De vega optie” nu voornamelijk bedoeld voor flexitariërs of hoop je dat vooral vegetariërs en veganisten je recepten zullen omarmen?

"De vega optie" is er voor iedereen! Of je nu een vleeseter die een dagje minder vlees wil eten of veganist of iemand daartussen bent! Het is mijn missie is om mensen (die vlees eten) minder vlees te laten eten door te laten zien hoe het ook kan. Die overtuiging heb ik in al mijn boeken. Niet door te zeggen je mag geen vlees, of door zielige verhalen, maar de overtuiging vooral in de recepten te leggen. Kijk eens hoe lekker je kunt eten zonder vlees! En dan is het niet van belang wie of wat je bent.

De vega optie - Joke Boon
prijs: € 20,99
EAN: 9789046824825
Hardcover | 144 pagina's | Nieuw Amsterdam

de vega optie

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama