Open menu

restaurantgids 2020De laatste tijd kregen we wel eens speldenprikjes van lezers. Een zaak die al lang gesloten was stond nog in onze restaurantgids. Een andere had enkel een banale pasta op de kaart. Kritiek kan tot voortschrijdend inzicht leiden: de gids die in vijfentwintig jaren Vegatopia tot een wat onoverzichtelijk geheel was gegroeid was aan drastische afslanking toe. Omdat je ondertussen in vrijwel elk restaurant wel een vegetarisch gerecht kunt krijgen, zijn we extra selectief geweest en hebben we alleen die zaken behouden die écht de moeite waard zijn. En daarmee hopen we een alternatief te bieden voor de overvloed aan aanbod en meningen op sites als Tripadvisor en Google Maps.

 Oorspronkelijke opzet

Vegatopia functioneerde in de beginjaren ook een beetje als een helpdesk voor vegetariërs. Zij waren dikwijls al tevreden als aan hen was gedacht en er minstens twee vegetarische gerechten verkrijgbaar waren. Dat waren in die tijd nogal eens gebakken kaas en pasta met groenten. Klassiek geschoolde koks, die in hun opleiding amper van het begrip "vegetarisme" gehoord hadden, maakten nog de dienst uit. Dus namen we in onze gids ook restaurants op die nu de schifting niet zouden doorstaan, zeker in de kleinere steden waar de spoeling vegetariërvriendelijke restaurants nogal dun was. Opdat je daar tenminste iets fatsoenlijks kon vinden.

Veranderende tijden

Met het mainstream worden van plantaardig eten verkiezen meer en meer flexitariërs een origineel vleesloos gerecht als ze uit eten gaan. Ook vegetariërs en veganisten zoeken meer verfijning en creativiteit. Vele restaurants spelen in op die vraag en ook vele topchefs erkennen het belang en de rijkdom van groenten en granen. Wij vinden dat een positieve ontwikkeling. Door die meer algemene aanvaarding zwakte het groepsgevoel van de vegetarische community wat af en daarmee kregen we ook minder aanmeldingen voor onze gids. Toch mag die gids nog altijd een groot aantal bezoekers verwelkomen, wat ons sterkt in de mening dat er behoefte aan blijft. Maar dan wel aan een restaurantgids met een meer selectieve benadering, want met iets vegetarisch je maag vullen kan je intussen zowat overal.

Een andere keuze

Ook praktisch kan een kleine redactie van vrijwilligers de opvolging van alle bestaande en nieuwe zaken niet aan. Maar vooral willen we vermijden dat je, zoekend naar een prettig eetadres met originele vegetarische opties, door de bomen het bos niet meer ziet. Een goed restaurant met positieve bezoekerscommentaren kan je zoeken in andere gidsen. Wij willen, op basis van een aantal criteria en ook wat buikgevoel, een eigen selectie aan vegetarische topadresjes geven.

Criteria

De zaken die voortaan in onze gids staan zijn volledig vegetarisch of voeren een kaart waarvan een belangrijk gedeelte vegetarisch is. Dus geen restaurants meer met "vegetarisch op aanvraag" of met excuus-gerechten die je zo stilaan overal wel vindt. Uiteraard nemen we de kwaliteit van het eten en niet enkel de kwantiteit mee in onze beoordeling. Ook vermelden we enkel restaurants met een avondkaart, want vegetarische lunchzaken springen - gelukkig - als paddenstoelen uit de grond. Ketenrestaurants lijken ons ook voldoende bekend en dienen niet telkens vermeld. Zaken met een buitenlandse keuken die van nature altijd wel iets met enkel groenten hebben, verdienen pas vermelding als ze een bovengemiddelde vegetarische insteek hebben.

Met andere woorden: we gaan voor de zaken waar vleesloos eten een goede ervaring en het liefst een feestje is.

Gids voor en van jullie

Met de lancering van de nieuwe restaurantgids verdwijnen ook de commentaar-functie onder de recensies en de mogelijkheid sterren te geven. Van deze mogelijkheden werd te zelden gebruik gemaakt en het behoud ervan zou dus een vertekend beeld kunnen geven - een probleem dat trouwens ook op sites als Tripadvisor speelt, ondanks een grotere hoeveelheid recensies. Ook de Top 10, die het resultaat was van stemmen uit het verleden, was te statisch en niet representatief. In plaats daarvan zullen we geregeld een "restaurant in de kijker" zetten, dat ons om één of andere reden bijzonder opgevallen is.

Als klein team van vrijwilligers, dat niet alle zaken zelf kan bezoeken, blijven we echter rekenen op jullie gewaardeerde en noodzakelijke medewerking. We stellen het zeer op prijs als je ons een tip geeft over die leuke zaak waar je zo bijzonder vegetarisch at en die mailt aan . Ook wijzigingen in openingsuren en concept of sluitingen vernemen we graag.

Zo hopen we de afgeslankte gids up to date te houden en een aanmoediging te kunnen blijven zenden aan die koks die schitteren met een originele, hoogstaande vegetarische keuken. En jullie een kleine maar zeer fijne selectie aan restaurants te bieden waar je als vegetariër of veganist een fijne culinaire avond kunt beleven.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama