Open menu

kerstmenus 2020 thbDit jaar begint Kerstmis extreem vroeg, zo ook bij Vegatopia. Al op 1 augustus vond Sven dat het weer tijd is om langzaam aan de kerstmenu's te denken. Nou ja, zo heel veel vroeger dan gebruikelijk was dat nu ook weer niet, want het duurt echt weken, maanden voordat je een kerstmenu hebt bedacht, uitgewerkt, uitgetest en gefotografeerd. En dat hebben we dus gedaan met drie kersverse menu's, die - ondanks een archief van meer dan twintig jaar - weer fris, sprankelend en origineel zijn. Dit jaar: aardse smaken, kekke granen en een Frans kikkererwtenmenu.

Misschien wel leuk om te reconstrueren hoe onze menu's tot stand zijn gekomen. Eelco opperde dat Afrikaans, met name Nigeriaans en Eritrees in opkomst lijken te zijn. Het kookboek 'Linzen' van Joke Boon vonden we een leuke aanleiding voor een peulvruchtenmenu, dat het kikkererwtenmenu van Sven is geworden. Hedwig wilde graag bijdragen aan een kerstmenu, maar vond een compleet menu te veel. Naar aanleiding van haar eerste suggesties, bietenmousse en salade van rode biet, appel en geitenkaas begonnen Helen, Eelco en Meta te fantaseren over gerechten met aardse smaken, zoals paddenstoelen en knolselderij. Na vele knolselderijvariaties besloot Eelco om er een gratin van te maken.

Ondertussen maakte Emma een geweldig granenmenu op kookboekniveau, maar slaagde er niet in goede foto's te maken. Zij was dan ook ontzettend blij dat Helen en Sophie haar gerechten hebben nagekookt, prachtig op de foto hebben gezet, en met smaak hebben opgegeten. Vervolgens worden alle recepten nog minstens drie keer doorgelezen, er wordt nagevraagd, nagekookt en verbeterd. Het lijken maar drie menu's, maar er zit dus veel werk en teamwork achter, deels nog onder zomerse omstandigheden. Een Afrikaans menu is er niet van gekomen en een fingerfoodmenu sneuvelde, maar uiteindelijk hebben we weer drie prachtige menu's die erg afwisselend en tegelijkertijd ook erg 2020 zijn.

Allereerst het menu "Aardse smaken". Een uitgebreid menu waarvoor vier redacteuren de handen ineen hebben geslagen. De eerste vier gangen - mousse, salade, soep en gratin - zijn vrij licht, zodat je nog voldoende ruimte vrij hebt voor een onvervalste trifle.

aardse smaken

Verder het menu "Kekke granen", een gemakkelijk winters menu in Frans-Nederlandse stijl, waarin Emma niet-alledaagse granen in elke gang subtiel heeft verwerkt. Wat dacht je van boulettes van gierst met Taleggio en paprikadip, een Tarte Tatin met rogge, geroosterde wortels met hangop en pompoenparfait met amaranthcrumbe?

kekke granen

Tenslotte heeft Sven zich verdiept in de wereld van de peulvruchten, mede met dank aan Joke Boon en Karin Luiten. Het volledig plantaardige Franse kikkererwtenmenu is tevens vrij van clichés en de kikkererwten worden verwerkt tot gebakken plakken, romige soep, 'gehakt'balletjes en chocolademousse.

kikkererwtenmenu

Deze kerstmenu's weerspiegelen overduidelijk onze hang naar redelijk huiselijke, traditionele maar toch originele gerechten. Het zijn stuk voor stuk menu's die je goed kunt voorbereiden, wat wel erg fijn is als je noodgedwongen niet uit eten gaat en het thuis gezellig wilt maken. Welk menu je wilt maken hangt uiteraard af van je smaakvoorkeuren, die van je gasten, het moment en de omstandigheden. Kies dus een volledig menu, een combinatie van gerechten - ook uit ons Kerstarchief - of 'misbruik' een gang voor iets compleet anders. Veel kookplezier, smakelijk eten en fijne feestdagen!

kerstmenus 2020

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama