Open menu

Trendwatchers hadden in september voorspeld dat Kerst 2021 uitbundig, maar wel persoonlijk en wat nostalgisch, traditioneel gevierd zou worden. Dus overdadig versierde kerstbomen, maar liefst (ook) met zelfgemaakte decoratie. In de afgelopen weken werd wel duidelijk dat we niet uitbundig gaan feesten, maar het gelukkig wel in kleine kring gezellig kunnen maken. En daarbij horen huiselijke, makkelijk te maken en toch feestelijke kerstmenu's. Emma maakte een Frans geïnspireerd meeneemkerstmenu, met componenten waar één of meerdere gasten zorg voor kunnen dragen. Het thuiskerstmenu van Sven is gebaseerd op de Nederlandse keuken, met een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus.

meeneemkerstmenu thb thuismenu klein

Emma's meeneemkerstmenu is absoluut origineel en afwisselend, met vooraf een aardpeer-appelsoep met paddenstoelentapenade, als hoofdgerecht pompoencrumble met radicchio-sinaasappelsalade, en toe madeleines met kardemomroom. Bekende componenten op bijzondere wijze gecombineerd, met telkens een kleine verrassing. Handig: naast de recepten vind je in dit menu ook instructies hoe de gasten de aan hen toebedeelde gang naar de gastgevers kunnen transporteren.

Het volledig plantaardige thuiskerstmenu van Sven is wat nostalgischer en klassieker, en viel erg goed in de smaak bij de testeters. Ook dit menu is goed voor te bereiden en bestaat uit vier gangen die elk een geheel eigen smaak en textuur bieden. Na een salade met hartige boekweitkoekjes volgt een romige soep van kastanjechampignons, die mooi overgaat in een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus en knolselderstamppot. En als kroon op de taart sluit het menu af met een kruidige griesmeelpudding met marsala en amandelschilfers.

Voor nog meer inspiratie - voor complete kerstmenu's of losse gerechten, maar ook voor bakinspiratie - kun je het kerstarchief doorbladeren, met maar liefst elf pagina's vol menu's, die geschreven zijn tussen 1999 en 2021. Dat is een periode van maar liefst 22 jaar en het leuke is dat je aan de hand van de menu's ook veranderingen en trends op culinair gebied, maar ook in fotografie en presentatie kunt herkennen. Maar ook de 'oude' recepten zijn absoluut nog de moeite waard.

Omdat we tijdens de kerstdagen dit jaar wat minder groot kunnen uitpakken, publiceren we gedurende deze maand ook voor andere feestdagen feestelijke recepten. Deze recepten verschijnen overigens ook gewoon op onze voorpagina.

Onze restaurantgidsredactie is nog druk bezig om een fijne selectie aan restaurants en cateraars in Nederland en België samen te stellen, waar je je kerstmaaltijd kunt bestellen of afhalen. De afgelopen weken zijn er flink wat meer beperkingen gekomen, dus veel restaurants zijn nog niet klaar met het bijstellen van de plannen. Maar wees gerust: onze tips zullen je ruim op tijd bereiken.

We wensen jullie een smakelijke en gezellige decembermaand, met volop ruimte voor ontspanning, bezinning en samenzijn.

aardpeerappelsoep paddenstoelentapenade

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama