Open menu

kerstmenus thbSinterklaas is weer het land uit, dus traditiegetrouw presenteren we met gepaste trots onze nieuwe kerstmenu's. Sven heeft een plantaardig hapjesmenu gecreëerd, zodat je gewoon lekker kunt rondlopen, bijkletsen en toch je buikje rond kunt eten. Voor wie stroom wil sparen is er een energiezuinig kerstmenu; op smaak wordt natuurlijk niet beknibbeld. En tenslotte hebben we een Ikea-menu, uiteraard met zelfgemaakte Zweedse balletjes.

Al eind juni opperde Sven dat het tijd was om alvast over de kerstmenu's na te gaan denken. Ondanks de vroege start werd het uiteindelijk toch last-minute-werk. Na de beperkingen door de pandemie had iedereen het weer druk als vanouds. Eelco was in juli begonnen met een nieuwe baan en is net een paar dagen geleden verhuisd, dus hij heeft het af laten weten. Ook Emma is verhuisd, maar kon gelukkig nog wel bijdragen aan twee menu's.

En zo zijn twee van onze kerstmenu's een samenwerking geworden, waarbij de welbekende chat-apps rijkelijk werden gebruikt voor overleg. Dat had als bijkomend voordeel dat we ons alvast konden verlekkeren aan alle ideeën, recepten en foto's die voorbij kwamen. De held van dit jaar is Sven, die iedereen flink achter de broek heeft gezeten, zelf een heel menu in elkaar heeft gezet en ook aan een ander menu heeft bijgedragen.

Sven vindt als je gezellig samen komt, dat je dan liever niet uren lang aan tafel moet zitten. Daarom maakte hij een plantaardig hapjesmenu, een concept dat ook kinderen zal aanspreken. Na sushirijstballen, gevulde cocktailtomaten en champignons bestaat het hoofdgerecht uit burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu. Toe serveert hij een cake met peer, pecannoten en cranberries.

Hapjesmenu champignons

Jol, Sven en Emma proberen samen je stroomrekening in de perken te houden met een energiezuinig kerstmenu. Uiteraard hoef je geen zak rauwe wortels te serveren: met knolselderijrémoulade, romige briesoep, pilav met prei, paddenstoelen en cashewnoten, en warme appel met een zoete notencrumble maak je vast en zeker goede sier.

Energiezuinig remoulade

Eigentijds en toch tijdloos is het Ikea-menu van Emma en Helen. Je kunt op Tweede Kerstdag tegen een scherpe prijs bij de meubelgigant gaan eten, maar zelf maken is leuker. Na een plantaardige glavlax met roomkaas en dille is het de beurt aan zelfgemaakte Zweedse balletjes met bruine saus met cranberry-compote, knolselderij-aardappelpuree en geroosterde sprutien. Toe is er kokosmousse met rood fruit.

Ikea hoofdgerecht

Voor nog meer inspiratie - voor complete kerstmenu's of losse gerechten, maar ook voor bakinspiratie - kun je grasduinen in ons uitgebreide Kerstarchief met meer dan honderd thematische menu's uit twee decennia Vegatopia.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama