Open menu

Hoera, het Noorden is een vegetarisch restaurant rijker, en wel Bla Bla in Leeuwarden.

Bla Bla, kennen we die niet ergens van?
Dat kan goed kloppen. Bla Bla bestaat namelijk al 25 jaar succesvol in Rotterdam. Eigenaren Marc en Berendien besloten een jaar geleden terug te keren naar Berendien's heitelân en vestigden zich in Friesland. Het idee een 2e vestiging van Bla Bla te openen speelde al, en door de verhuizing naar het Noorden was Leeuwarden of Groningen een logische keuze. Het werd dus Leeuwarden.

Waarom eigenlijk Leeuwarden?
Marc: “Groningen lijkt voor de hand liggender, vanwege het studentenleven en het meer avontuurlijke karakter van de stad. Maar wij vonden dat Leeuwarden, traditioneel als het is Bla Bla beter kon gebruiken. We richten ons ook niet specifiek op vegetariërs, maar zien Bla Bla meer als 'een keer iets anders'. Vanavond eens geen aardappelen, maar we gaan uit eten naar de Chinees, Italiaan of Bla Bla”.

Er steekt dus verder geen ideologie achter het vegetarische aspect van Bla Bla?
“Zeker wel,” zegt Marc “want ik ben van mening dat het beslist de verkeerde kant op gaat met de vleesconsumptie in de wereld. Wij denken dat elke dag dat iemand zijn vlees laat staan er één is en daardoor tevens een stukje bijdraagt aan de wereldvoedselverbetering.In arme landen worden er produkten verbouwd die als voedsel dienen voor onze (vlees)koeien. Daardoor verdwijnen er stukken regenwoud (Zuid-Amerika) en wordt er niet voldoende graan etc. verbouwd voor de locale bevolking (Afrika). De groeiende vraag naar vlees in Azië (met name China en India) als gevolg van extreem groeiende economie speelt ook een grote rol".

Het menu
De menukaart van Bla Bla geldt zowel voor Rotterdam als Leeuwarden. De kaart wisselt elke 2 maanden, en telt naast een flink aantal voorgerechten 3 verschillende hoofdmenu's. De menu's zijn op zich weer opgebouwd uit 6 kleine gerechtjes die elk weer op elkaar afgestemd zijn. Je vindt op de kaart dus geen gerechten met vleesvervangers zoals bijvoorbeeld Valess. Marc: “ons restaurant heet Bla Bla – vlees noch vis. Het is in onze optiek raar om vegetarisch te koken zonder vlees met producten die wel de smaak en structuur van vlees imiteren. Als je een goede vegetarische maaltijd neerzet, dan mis je het vlees of de vis beslist niet.”

De praktijk
Wij waren op een woensdagavond, ca. 4 weken na de opening van het restaurant aanwezig. Helaas was er die avond verder geen publiek. Het restaurant is eenvoudig ingericht, modern en sfeervol. Er is ruimte voor ca. 40 gasten. Ondanks dat we de enige aanwezigen waren was de bediening niet te opdringerig. De huiswijn smaakte goed, we kozen voor rood gezien de gerechten die we bestelden.
Vooraf namen we risottoballetjes en paddestoelenloempia's met Japanse sojasaus. Fingerfood, helaas ontbrak er een servetje. Als hoofgerecht namen we het Italiaanse menu Sformato, een bord met Italiaanse doperwtentaart met ricotta (lekker!), pasta met pesto en parmezaan, gestoofde paprika's in rode wijnsaus, gegrilde pompoen met zeezout en peper, farinata (kikkererwtenpannekoek met rozemarijn) en raddichio/rucola salade. De gerechten pasten goed bij elkaar en hadden de goede hoeveelheid. Jammer dat de gestoofde paprikasaus door alle andere hapjes heen begon te lopen.

Het 2e hoofgerecht bestond uit een Midden-Oosterse verzameling van kleine hapjes: kikkererwtenburgers met muntsaus, couscous, auberginestoofschotel, pittig gebakken kidneybonen, abrikozenloempia's met rode peper (bijzonder lekker!) en fatoush: frisse salade met peterselie en pita. Alles bij elkaar ook een geslaagde combinatie.

Al met al originele, lekkere gerechten en de prijs meer dan waard. Toe aten we nog perenchocoladetaart en sinaasappel-grandmanier-cake, en toen konden we echt rollende het restaurant uit.

Plussen

  • originele geheel vegetarische menu's, redelijk geprijsd (€ 17,- voor een hoofdgerecht)

  • lekkere huiswijn

  • informele sfeer

  • rustige locatie midden in het centrum van Leeuwarden

Minnen

  • op het moment dat wij er aten waren er rioolproblemen, en dat bedierf de eetlust een beetje (deze schijnen inmiddels opgelost te zijn)

  • er kon (nog) niet gepind worden

Kortom
Het is prettig eten bij Bla Bla en we juichen dit vegetarisch initatief in het Noorden van harte toe. We komen hier zeker nog eens terug om de volgende menukaarten aan onze (niet-vegetarische) vrienden en familie voor te leggen.



Meer!

Restaurant Bla Bla - vlees noch vis

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama