Open menu

Tijdens een recent tripje naar Londen zagen we iets nieuws: Streetsmart kaartjes op tafel. Het kaartje kondigt aan dat het restaurant standaard 1 pond extra aan je rekening toevoegt. Met het opgehaalde geld worden lokale daklozenorganisaties ondersteund, die voedsel uitdelen aan de behoeftigen. Ook iets voor in Nederland? 

De actie, die in diverse steden in het Verenigd Koninkrijk tegelijk plaatsvindt, wordt alleen gehouden in de maanden november en december. Maanden waarin mensen toch al relatief veel aan goede doelen geven, hoewel het geld vermoedelijk pas aan het eind van de actie naar de daklozenorganisaties gaat. Dus in januari, als de meeste mensen de beurs op de knip houden en druk aan het bezuinigen slaan.

In Londen doen beroemde restaurants mee als Gordon Ramsey in Claridge's en Nobu. Nooit gemerkt dat Gordon Ramsey bijzondere affiniteit met daklozen heeft, maar hij doet toch maar mooi mee, iets dat niet gezegd kan worden van Jamie Oliver's restaurant Fifteen. Fifteen wordt gerund door kansarme straatschoffies, ook een goed doel op zich natuurlijk, maar extra geld ophalen voor de daklozen is er niet bij.

De vraag is natuurlijk of zo'n actie ook in Nederland zou werken. Willen Nederlanders niet liever weten aan welke dakloze ze eigenlijk geld geven? En willen we eigenlijk wel aan daklozen denken als we lekker uit eten gaan?

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama