Open menu

De Vrije Universiteit van Amsterdam gaat vanaf 1 september halal-maaltijden aanbieden in de mensa. Dit bericht de Volkskrant van vandaag. Nu al zouden grote waarschuwingsborden hangen boven maaltijden met varkensvlees. Rekening houden met mensen met andere eetwensen: daar houden wij best van. Dan zal het vast ook goed geregeld zijn met het vegetarische eten op de VU. Of niet?

 

Vegatopia-bezoekster Fem studeert al een paar jaar op de VU en we maakten van de gelegenheid gebruik om haar even te ondervragen.

Van al dat harde studeren krijg je vast wel honger. Kom je graag in de VU-kantine?
"Nou, het ruikt er om te beginnen enorm naar vet en zout, dus supergraag kom ik er niet, " aldus de studente. "Er ligt meestal tussen de patat en de kroketten wel een vleesvervanger, waar duidelijk een bordje vleesvervanger boven hangt, maar eigenlijk vraag ik mij af of die wel apart van de kroketten wordt gebakken. Iets anders zijn de groenten en salades: dat zijn vaak van die bewerkte gerechten, met sausjes en dingetjes, waarvan ik me afvraag wat er allemaal in gaat. Ik heb er wel een keer onbewerkte broccoli gegeten, maar die was dan weer doorgekookt. Eigenlijk wilde ik toen een salade eten, maar het was niet duidelijk wat er precies in zat."

Maar dat kun je dan toch even aan een medewerker vragen?
"Nee, want er is nooit personeel te vinden dat je kan vertellen hoe iets klaargemaakt is, wat natuurlijk wel relevant is voor veggies en mensen met allergiën. De kaas op de broodjes bijvoorbeeld is volgens mij niet veggie-gestremd, maar er is dus niemand aan wie ik dat kan vragen."

Dus je bent niet zo tevreden?
"Ik zou wel gewoon normaal gezond eten willen krijgen. Gewone dingen als een pasta bijvoorbeeld met veel groenten en een lekkere salade."

Dat moet toch niet zo moeilijk zijn? Verder nog wensen?
"Ja! Er studeren tienduizenden mensen aan de VU, dus er moeten er ook heel veel zijn, zoals ik, met een melkallergie. Dus er moet meer komen dan alleen de pallets met melk en karnemelk en Vifit. Meer fruitsappen en als het kan ook sojamelk!"

De conclusie is duidelijk. Als de VU de vakantieperiode niet alleen aanpakt om halalvlees te kopen, maar ook goede bordjes neer zet om duidelijk te maken wat waar in zit, én ook nog af en toe een medewerker rond laat lopen die toelichtingen kan geven, zijn niet alleen de moslim-studenten en de vegetarische studenten blij, maar ook nog al die studenten met een allergie, en dat worden er steeds meer. Moet best kunnen, toch?

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama