Open menu

De Engelse supermarktketen Sainsbury’s heeft aangekondigd nog deze maand te stoppen met het gebruik van kunstmatige kleur- en smaakstoffen in de 120 soorten drank van het eigen huismerk. Vooral de zoetstof aspartaam is kritische consumenten al jaren een doorn in het oog. Over aspartaam wordt niet alleen gespeculeerd of het de gezondheid al dan niet aantast, de smaak van aspartaam is ook nog eens vies en laf.

 

Sucralose
Inmiddels groeit er een generatie op die alleen de weeë smaak van cola light kent. Als het aan Sainsbury’s ligt verandert dit. Alle 120 huismerkdranken die in de schappen van de winkel liggen zullen er vanaf deze maand aan moeten geloven. Het alternatief voor aspartaam is volgens Sainsbury’s de naar suiker smakende zoetstof sucralose, een zoetstof die gewonnen wordt  uit.. suiker. Ook wordt de chemische kleurstof E150d (sulfiet ammonia caramel) voortaan geweerd uit cola.

Allergisch
De verwachting is dat meer Engelse supermarkten zullen volgen. Of de producenten van Coca Cola en Nederlandse grootgrutters zich ook zullen afkeren van kunstmatige kleur- en smaakstoffen in nog niet bekend. De groep kinderen en volwassenen die allergisch zijn voor allerlei kleur- en smaakstoffen lijkt echter steeds maar groter te worden. Een teken voor de producenten om eens zorgvuldiger om te gaan met wat ze eigenlijk voor stoffen in eten stoppen?

En wie kan ons vertellen waarom er tegenwoordig zelfs aspartaam in chips zit? Wij zeggen: kom maar op met die ban op aspartaam.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama