Open menu

Het gerechtshof in Amsterdam weigert pertinent om journalist Teun van de Keuken te vervolgen. Van de Keuken had zichzelf aangegeven omdat hij chocolade eet die volgens hem gemaakt is door slaven in Afrika. Van de Keuken zelf, 4 Afrikaanse slaven en 2136 verontruste chocolade-liefhebbers waren een zaak bij het Gerechtshof begonnen, omdat het Openbaar Ministerie Van de Keuken niet wilde vervolgen. Vergeefs. Van de Keuken blijft op vrije voeten en kan zoveel 'foute' chocolade eten als hij wil.

Van de Keuken, initiatiefnemer van de chocoladereep Tony Chocolonely, die slaafvrij zou zijn, is al enkele jaren in de weer zichzelf veroordeeld te krijgen als eter van chocolade die onder volgens hem erbarmelijke leef- en werkomstandigheden geproduceerd wordt. Het RVU-programma 'Keuringsdienst van Waarde' deed hier onlangs uitgebreid verslag van.

Het Gerechtshof zegt dat Van de Keuken en zijn sympathisanten zelf niet direct getroffen worden door de misstanden bij de productie van chocola. Wat betreft de Afrikaanse mogelijke slachtoffers die bij het proces betrokken zijn, is er positief nieuws, omdat 'het Gerechtshof acht de verdenking gerechtvaardigd dat in hun land van herkomst ernstige misdaden zijn en worden gepleegd, waarvan zij en vele andere jonge mensen slachtoffer zijn'. Helaas stelt het hof dat strafvervolging van Van de Keuken niet de juiste wijze is om de misstanden aan te pakken. 'Daartoe staan klagers meer geëigende mogelijkheden ter beschikking, zoals bij voorbeeld de politiek, de media en belangengroeperingen,' aldus de rechterlijke uitspraak.

Of Van de Keuken kan en wil doorgaan tot het Europese Hof is nog niet bekend. Wij hopen in ieder geval van harte dat hij zal doorgaan met het produceren van Tony Chocolonely chocola, en dan ook graag vlug een pure variant!

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama