Open menu

Een winkel met alleen maar kookboeken, daar heb je er niet zoveel van op de wereld. Wel in Amsterdam: de fameuze Kookboekhandel van Jonah Freud. Sinds kort zit ze met haar duizenden boeken in een nieuw, groter pand aan de Haarlemmerdijk 133. Wij wurmden ons naar binnen voor de opening.

Er is wijn, er is rosé, er zijn kaashapjes met mosterd en sambal en in het midden van de winkel neemt de onvermijdelijke Johannes van Dam plaats. Wij grinniken besmuikt en denken terug aan de dag dat wij als piepjong journalistje uit de toen door Van Dam bestierde Kookboekhandel werd gebonjourd.

Maar alla, we dwalen af. We kwamen voor het nieuwe onderkomen van de kookboekhandel. Op een vierkante metertje of vijftig zijn hier duizenden kookboeken samengebracht, keurig gerangschikt op thema, variërend van 'Afrika' tot 'Zuivel'.

Eigenares Jonah Freud schijnt ook over een aardige collectie vegetarische kookboeken te beschikken, maar we hebben het helaas niet meer kunnen checken. Het schap aan de rechter muur is onbereikbaar geworden doordat zo'n honderd kookliefhebbers zich net als wij naar binnen hebben gewurmd voor het hoogtepunt van de middag: de signeersessie van de beroemde kookboekenschrijfster Claudia Roden.

Roden, de authoriteit op het gebied van de keukens van het Midden-Oosten, is een aimabele vrouw van 70 die ruim de tijd neemt voor de vele bewonderaars en kennissen die hier zijn samengestroomd. "So nice to finally meet Jonah's aunt," horen we haar zeggen tegen de vrouw voor ons. En we twijfelen er geen moment aan dat ze het ook echt meent. Ze informeert belangstellend naar Vegatopia.com. "What is your website about? Vegetarian food? O, great, I should check it out sometime!"

Met onze twee gesigneerde exemplaren, worstelen we ons naar buiten, vastbesloten om nog eens terug te komen om de sectie 'vegetarisch' aan een nadere inspectie te onderwerpen.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama