Open menu

Vlees-alternatief Quorn is deze maand tien jaar op de markt in Nederland. Hiephiephoera, waar is de taart? Eh... doen ze niet aan. Maar ze komen wel met een nieuwe burger.

Aha, feest dus? Nou, dat valt nogal mee, want slingers en taart zijn in geen velden of wegen te bekennen bij Quorn. Het feestelijke moet komen van de introductie van een gezinsverpakking met 350 g Quorn Fijngehakt en van de ongepaneerde Quorn Burger. Beide zijn vanaf eind april te koop bij Albert Heijn.

Mager feestje? Doen wij er toch een schepje bovenop met Tien Vrolijke Feiten over de jubilaris?

1. Kuu-orn? Kwohrn? Kujorn? Ku-urn? We hebben al heel wat varianten gehoord, maar de uitspraak moet dus gewoon zijn: korn.

2. Quorn is ooit bedacht tegen de honger in de wereld. Op grond van de bevolkingsaanwas dachten wetenschappers in de jaren zestig dat er een fiks eiwit-tekort zou ontstaan in de jaren tachtig. Vandaar dat er gezocht werd naar manieren om goed en goedkoop eiwit te produceren. Quorn was daar het resultaat van. Maar voordat het op de markt kwam, was het idee van een dramatisch eiwittekort alweer verlaten. Quorn werd toen als een gezonde vleesvervanger in de markt gezet.

3. In 2004 lanceerde McDonald's in Groot-Brittannië de Quorn Premiere Burger. Het werd geen succes: binnen een jaar werd ie afgevoerd.

4. Er zijn twee plaatsjes met de naam Quorn: een gehucht in Zuid-Australië met 1400 inwoners en een dorpje in  de East Midlands in Engeland. Quorn is verder nog de naam van een mijnenjager van de Britse marine.

5. Quorn lag lange tijd onder vuur van vegetariërs omdat er eiwit uit legbatterij-eieren werd toegevoegd aan het product. De fabrikant schakelde echter eind jaren negentig over op scharreleieren.

6. Quorn wordt nog lang niet wereldwijd verkocht: in Europa is het alleen verkrijgbaar in Groot-Brittannië, België, Nederland, Luxemburg, Zwitserland, Zweden en sinds kort ook in Denemarken. Binnenkort komt Quorn ook in Noorwegen in de winkels.

7. In Groot-Brittannië heeft Quorn het grootste marktaandeel: 60% van de markt voor vlees-alternatieven, goed voor een omzet van zo'n 130 miljoen euro. Het marktaandeel bij ons is aanzienlijk kleiner: 16,6% in Nederland en 42,2% in België.

8. De Britten hebben een veel ruimere keuze aan Quorn-producten dan wij. Zo hebben ze een hele reeks aan Quorn broodbeleg, van Smoky Ham Style Slices tot Turkey Style & Cranberry Slices en ook zijn er vier verschillende Quorn-worsten.

9. Marlow Foods, de makers van Quorn, was twee jaar lang in handen van een zogeheten private equity fonds, een beleggingsmaatschappij die erop gericht is om een niet-beursgenoteerd bedrijf over te nemen, de zaak snel te reorganiseren en het binnen een jaar of drie met zoveel mogelijk winst te verkopen. Bij Marlow Foods hadden de snelle jongens er maar twee jaar voor nodig om er met een winst van zo'n 140 miljoen euro uit te stappen.

10. Quorn schijnt sommige mensen flink ziek te kunnen maken. Quorn zelf beweert dat een allergische reactie maar bij 1 op de 146.000 kopers voorkomt (0,0007%). Berichten in sommige Amerikaanse media dat Quorn 4,5% van alle kopers ziek zou hebben gemaakt, worden door deskundigen afgedaan als zeer zwaar overdreven.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama