Open menu

Wie in restaurants niet langer gestoord wil worden door sjekkieslurkers, pijprokers en sigarenpaffers moet nog geduld hebben. Het nieuwe kabinet wil pas in 2011 een algeheel rookverbod invoeren voor de horeca. 

Er ligt al een stappenplan tot 2009 om het roken in de horeca terug te dringen en tegen die tijd willen Balkenede c.s. nog eens met vertegenwoordigers van de horeca om de tafel gaan zitten zodat de branche voorgoed rookvrij wordt in 2011. Horeca Nederland haalt opgelucht adem.

De anti-tabakslobby is ook tevreden. "Een enorme winst voor de volksgezondheid dat dit zo onomwonden in het regeerakkoord staat," zegt Lies van Gennip namens STIVORO. Al wordt wel aangedrongen op een snellere invoering van een algeheel rookverbod. Stivoro meent dat 1 januari 2008 een betere datum is, zeker als uit onderzoek blijkt dat de huidige maatregelen tegen het roken onvoldoende resultaat hebben gehad. Ook het radicalere zusje Clean Air Nederland is die mening toegedaan: "Nu we weten dat de horeca zeker rookvrij wordt, is het beste voor iedereen dat dit snel gebeurt en ook direct voor alle horeca," aldus Jan Pompe van CAN.

Maar het allerongeduldigst is de vakbond. Ben Francooy, voorzitter van de FNV Horecabond: "Uitstel tot 2011 betekent dat de overheid het horecapersoneel tot die tijd in de kou laat staan als het gaat om een rookvrije werkplek. De FNV Horecabond vindt dit onverantwoord en pleit daarom voor een rookverbod dat al op 1 juli 2007 ingaat."

Update 24/2:
De nieuwe minister van Volksgezondheid Klink (CDA) wil roken in de horeca al vanaf 2008 verbieden, maar vindt de VVD en de SP tegenover zich, die beide een verbod te ver vinden gaan.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama