Open menu

De Nederlandse aardappelcoöperatie Avebe heeft een manier bedacht om eiwit uit aardappels te halen. Het aardappel-eiwit kan in voedingsmiddelen en farmaceutische producten eiwit vervangen dat nu nog van dierlijke komaf is. Tijd voor een nieuwe generatie vlees-vervangers uit aardappel-eiwit?

Een voordeel van het plantaardige eiwit is dat er geen risico is van enge ziekten als vogelgriep en BSE. Pas in het najaar wordt gestart met de commerciële productie van voedingswaren en farmaceutica op basis van het nieuwe eiwit. Het is niet waarschijnlijk dat er dan meteen een lijn aardappel-vleesvervangers op de markt komt. Eerder moet gedacht worden aan producten waarbij de eiwitten maar een klein onderdeel van ingrediëntenlijst vormen zoals koekjes.

De farmaceutische industrie kan het aardappel-eiwit gebruiken in producten waarbij huid-irritatie moet worden tegen gegaan, zoals babyluiers! Volgens ons is het niet algemeen bekend dat er tot nog toe dierlijke eiwitten in babyluiers werden gedaan.

Het zou interessant zijn als werd onderzocht ook vleesvervangers van de aardappel-eiwit te maken. Het eiwit dat het bedrijf Campina voor de vleesvervanger Valess uit melk wint, komt van bio-industrie koeien, iets dat veel vegetariërs geen prettig idee vinden. Het aardappel-eiwit zou dit bezwaar niet hebben.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama