Open menu

Misstanden in de cacao-industrie aan de kaak stellen en bespreekbaar maken, daar kan toch niemand tegen zijn, zou je denken. Maar dat is dan verkeerd gedacht: chocolade-importeur Bellissimo Foods heeft de makers van het RVU-programma Keuringsdienst van Waarde voor de rechter gedaagd om te voorkomen dat er nog meer uitzendingen gewijd worden aan slavernij in de cacao-industrie. Het kort geding dient op dinsdag 30 januari.

Hoe is dat allemaal zo gekomen? Het begon vorig seizoen toen journalist Teun van de Keuken, alias Tony Chocolonely, besloot om een eigen chocoladereep op de markt te brengen waarvoor alleen cacao gebruikt wordt die niet verwerkt is door kinderslaven. Een initiatief waar de gevestigde chocolade-producenten maar matig enthousiast over waren omdat zij daarmee eigenlijk aan de schandpaal genageld werden. De boodschap is immers: alle andere chocolade deugt niet.

Het stille morren van de gevestigde chocoboeren sloeg om in regelrechte woede toen Van de Keuken twee weken terug bij de late nightshow 'Pauw en Witteman' een hapje nam van een Swiss Noir-reep en dat betitelde als "door slaven geproduceerde chocolade".

Dus Zwitserse chocolade is slaafvrij? Eh, nou, dat wil importeur Bellisimo Foods ook weer niet beweren. Men is slechts van mening dat gegarandeerd slaafvrije chocolade niet bestaat. Ook Tony kan niet hard maken dat er geen grammetje slavenarbeid aan zijn reep te pas komt, zo beweert de importeur. En dus moet de rechter zich nu maar eens buigen over Tony's uitspraken en hem verbieden om in de toekomst dergelijke claims te herhalen.

De makers van 'Keuringsdienst van Waarde' zien het kort geding met plezier tegemoet: het betekent immers alleen maar meer aandacht voor de kwestie van slavenhandel in de cacao-industrie en daar was het uiteindelijk allemaal om te doen.

Update:
Uitspraak op dinsdag 6 februari

Update 2:
Volgende week vrijdag, 9 februari, dient een tweede zaak. Teun van de Keuken heeft zichzelf aangeklaagd voor het eten van met salvenarbeid geproduceerde chocolade. Daarbij zullen ook twee werknemers van cacaobedrijven uit Burkina Fasso worden gehoord.

Update 3:
Teun van de Keuken en het programma De Keuringsdienst van Waarde zijn in het gelijk gesteld. De rechter vindt dat ze voldoende aannemelijk hebben kunnen maken dat Tony's Chocolonely 100% slaafvrij is. Uit de uitspraak: "De slotsom is dat van onrechtmatig handelen jegens Bellissimo door (één van) gedaagden niet is gebleken. De gevraagde voorzieningen zullen dan ook worden geweigerd, met verwijzing van Bellissimo als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten. De kosten aan de zijde van gedaagden worden begroot op: vast recht  EUR  248,00 - salaris procureur EUR  816,00. Totaal  EUR 1.064,00."

 

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama