Open menu

Joho! Er is hoop voor arme vegetariërtjes zoals wij, die zich tot nu toe moesten behelpen met smakeloze tofuburgers en laffe sojabrokken. Want er komen nieuwe vleesvervangers aan die gemaakt worden van insectencellen...

Joho! Er is hoop voor arme vegetariërtjes zoals wij, die zich tot nu toe moesten behelpen met smakeloze tofuburgers en laffe sojabrokken. Want er komen nieuwe vleesvervangers aan die gemaakt worden van insectencellen.

En dat is een zegen omdat? Omdat insectenvlees een voortreffelijke voedingswaarde heeft, zo zegt voedingstechnoloog Marjoleine Verkerk, die aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de toepassing van insectencellen.

Omdat er weinig kans is dat wij binnen afzienbare tijd fan worden van gefrituurde boktorretje of gebakken sprinkhaantje, moet er maar een andere weg bewandeld worden om ons aan het insect te krijgen. Entree de voedingstechnologie: men neme de insectencellen, zette die op een kweekje en hopla: er ontstaat een lapje kunstvlees. We geven dat een hippe naam zonder insectenassociaties en klaar. Zo zijn mensen immers ook gewend geraakt aan het eten van schimmels in de vorm van vleesvervanger Quorn?

Voedingstechnoloog Verkerk experimenteert momenteel vooral met de larve van de zijderups, waarvan ze al knutselend de aminozuursamenstelling hoopt te verbeteren. Inmiddels is ze al zover dat de insectencellen gebruikt kunnen worden voor zogeheten 'industrieel eiwit'.

Steun vanuit de voedingsmiddelenindustrie krijgt Verkerk vooralsnog niet. Toch is ze ervan overtuigd dat over een jaar of twintig haar insectenvlees in de winkels ligt, want dergelijk alternatief vlees zullen we hard nodig hebben als straks de inwoners van oprukkende industrielanden als China en India ook dagelijks vlees op hun bord willen. Dat gaat niet lukken met het huidige echte vlees, want er is simpelweg niet genoeg landbouwgrond om al dat vleesproducerend vee te voeden. Verkerk: "Om een kilo rundvlees te krijgen zul je tien kilo voer moeten investeren. Een kilo hoogwaardig eiwit van insecten kost drie kilo voer. Kweek je cellen van insecten in een bioreactor, dan valt die rekensom misschien nog voordeliger uit."

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama