Open menu

Ook in de wereld van de kaasmakerij lopen boefjes rond, zo blijkt uit controles van de Voedsel- en warenauthoriteit. Bij eenderde van de gecontroleerde bedrijven die een VWA-inspecteur op hun dak kregen, bleek de verplichte informatie op de etiketten niet te kloppen. Er werd vooral gesjoemeld met zogeheten 'imitatiekaas'.

De VWA ging in de periode eind 2005/begin 2006 langs bij 24 bedrijven waar met name geraspte kaas, plakjes en blokjes kaas en kaaspoeder werd geproduceerd. Vijf keer werd er een waarschuwing uitgedeeld omdat de ingrediëntendeclaratie niet juist was. In drie gevallen trok de inspecteur z'n bonnenboekje omdat er 'grove misleiding' werd geconstateerd.

Twee boetes werden opgelegd omdat er 'imitatiekaas' werd aangetroffen in een product dat onder de naam 'Edam' verkocht werd.

Imitatiekaas is kaas waarin de vetten uit zuivel zijn vervangen door plantaardige vetten en dat moet duidelijk worden op de ingrediëntendeclaratie. Een kaas mag dan bijvoorbeeld geen 'Edam' meer heten.

Ook deelde VWA een boete uit vanwege de onterechte aanduiding 'feta'.

En mogen wij dan misschien weten wie die boefjes zijn? Nee.

Nee?

Nee, de Voedsel- en warenauthoriteit maakt niet bekend wie de boefjes zijn. Ze zijn wel bezig om geleidelijk meer openheid van zaken te geven, want tja, eh, de burger heeft misschien toch best wel een beetje het recht om te weten wie hem belazert of hem ondeugdelijke rotzooi wil verkopen. Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Eerst eens proefdraaien en kijken of de beboete sectoren niet al te boos worden.

Sinds 1 oktober worden nu beetje bij beetje controlegegevens openbaar gemaakt over het gebruik van vloeibaar frituurvet in de horeca en over residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Vanaf 1 april 2007 worden daar de inspectieresultaten over de hygiëne in slachthuizen aan toegevoegd.


Meer!
Rapport Analaoog kaas VWA
Openbare controlegegevens VWA
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama