Open menu

Vegetariërs staan niet te trappelen om met kerst in een restaurant te gaan eten: 46% ziet er tegenop. Ook aanschuiven voor de kerstdis bij ouders of schoonouders vinden we geen onverdeeld genoegen: 40% voelt lichte tot stevige tegenzin, zo blijkt uit de kerst-enquête die Vegatopia dit jaar onder bezoekers hield. We koken daarom het liefst zelf: 81% gaat dat doen op eerste en/of tweede kerstdag.

Een belangrijke oorzaak dat veel vegetariërs restaurants mijden: slechte ervaringen uit het verleden. Bijna tweederde (63%) van de ondervraagde vegetariërs heeft weleens problemen gehad met eten in een restaurant. Een greep uit de horror-diners die op het Vegatopia-forum worden besproken: hamblokjes in de salade, kip in de groentesoeprundercarpaccio krijgen, want een man die geen vlees eet, dat bestaat niet, aardappels die naar afwasmiddel smaken en rauwe champignons met verlepte sla. Toch is 17% van de vegetariërs van plan om dit jaar een van beide kerstdagen naar een restaurant te gaan.

Bij familie en schoonfamilie wordt vaak wel voldoende rekening gehouden met vegetarische eetwensen. 55% van de ondervraagde vegetariërs hoeft daar zelfs helemaal niets voor te ondernemen. Toch blijft het altijd afwachten of oma zich wel realiseert dat gehaktballen ook van vlees gemaakt worden. En wie een beetje pech heeft, treft familieleden aan de kerstdis die grappen over vleestomaten hilarisch vinden of - erger nog - die menen dat een kerstdiner het uitgelezen moment is om over vitaminetekorten te gaan discussiëren.

81% van de vegetariërs gaat een van de kerstdagen of zelfs beide kerstdagen koken. Inkopen doen ze bij drie tot vier winkels. 94% bezoekt een supermarkt, 78% haalt boodschappen bij een natuurvoedingswinkel en 42% stapt bij een groenteboer binnen. Ongeveer een kwart van de ondervraagden haalt spullen bij bakkerij (28%), kaaswinkel (27%) of delicatessenzaak (25%).

Er wordt per persoon ongeveer € 12,50 aan het kerstmenu besteed. Gemiddeld staan de kokende vegetariërs 2 uur en 10 minuten in de keuken. Niet-vegetariërs die de enquête invulden, staan iets korter in de keuken (2 uur en 4 minuten) en geven er wat meer geld aan uit: ca. € 16 p.p.

Meer!
Discussie: Waarom gaan we niet met vrienden eten?
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama