Ach en wee, wij Nederlanders eten te weinig groente en fruit! Dat is natuurlijk heel, heel slecht voor ons en dus moet er wat gebeuren. Vandaar dat AGF-promotie Nederland nu eens de schuldige aanwijst van de vitamine-tekorten en vezel-insufficiëntie die wij aanstonds gaan oplopen: het komt door de buitenlanders. Of in elk geval door hun keuken.

Alsof we aan de vooravond staan van een wereldwijde scheurbuik-epidemie, zo worden we nu al jaren om de oren geslagen met reclamecampagnes die ons moeten aanzetten om meer groenten en fruit te eten. Maar het wil allemaal maar niet helpen, want in de laatste jaren is de groenteconsumptie alleen maar gedaald: met zo'n 20% in 10 jaar tijd zelfs.

Dat is natuurlijk ook vrij slecht nieuws voor de portemonnees van de groenteboeren en tuinbouwers in ons landje en vandaar dat het promotiebureau van de tuinbouwbranche nu maar eens probeert om ons op een onorthodoxe manier aan de spruitjes en de snijbonen te krijgen: door de schuld aan de buitenlanders te geven.

Maar daar ligt het gelukkig niet alleen aan. Onze eigen dommigheid speelt ook een grote rol. Lees & huiver wat Marja Slagmoolen van AGF-promotie Nederland daarover te melden heeft in De Telegraaf: "Het traditionele eetpatroon van aardappels, groenten en vlees is verdwenen. Vaak is het pasta of rijst dat op tafel verschijnt. Maar veel mensen vergeten gewoonweg om hier groenten aan toe te voegen."

Mensen hebben ook gewoonweg geen idee meer hoe ze verse groenten moeten bereiden, zo klaagt de Aardappelen-Groente-En-Fruit-mevrouw. Vroeger werd dat soort kennis van moeder op dochter doorgegegeven, maar met al die moderne fratsen van tegenwoordig komt het daar helemaal niet meer van.

Gelukkig is er hoop: vers is ook helemaal niet nodig, want er is ook groente in pot of blik. Of uit de diepvries. Opwarmen en klaar mevrouwtje.

Alleen zo vervelend dat blik- en diepvrieswaren nog zo'n slecht imago hebben. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Met een nieuwe campagne en de kekke slogan: ‘Verwerkte groenten, lekker en gezonder dan je denkt’. Wij zijn alvast diep onder de indruk.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Vier nieuwe Vegatopia kerstmenu's
Sinterklaas heeft het land verlaten en dus is het tijd voor de Vegatopia kerstspecial....
Oktober 2019: peperdure spaghetti, een menukaart voor vrouwen, en rietjes van pasta
Toeristen in Italië betaalden honderden euro's voor een bord spaghetti. Een menukaart voor...
November 2019: vegaburgerrechten, patat voor de Chinezen en een kletskassa
In Mississippi mogen vegaburgers weer vegaburgers heten. In Finland worden vleesvervangers van...
December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
Een vegaburger mag in Nederland gewoon weer 'burger' heten. De Impossible Whopper krijgt tegenstand...
Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
Vleesvervangers zijn van alle tijden, maar nog nooit zo populair als nu. Of veganisten nu blij...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens