Open menu

Je hebt net je lepel gepakt om aan je voorgerecht te beginnen, haalt zo'n zonnebankbruine sloerie aan het tafeltje naast je haar Marlboro Lights uit 'r Gucci-handtasje. Luttele seconden later kringelt de rook jouw neusgat binnen. IJzig kalm sta je op, je pakt de sigaret voorzichtig uit haar vingers, doopt die in haar cappuccino en zegt: "Neemt u mijn niet kwalijk, mevrouw, maar zou u wellicht buiten kunnen roken?" Om je heen zwelt langzaam een applaus aan...

Zo zou dat gegaan kunnen zijn. Als je meer lef had gehad. En dat van dat applaus is ook helemaal niet onwaarschijnlijk, want we hebben het met z'n allen helemaal gehad met de rokende medemens in de horeca, zo blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van RTL Nieuws. Driekwart van de Nederlanders is voorstander van een rookverbod in cafés en restaurants.

We vinden wel dat de situatie de afgelopen jaren verbeterd is, maar zijn van mening dat het gepaf in restaurants nog lang niet genoeg is teruggedrongen. Tweederde van de Nederlanders wil daarom dat er in restaurants snel een algeheel rookverbod komt. De rokers zijn daar, zoals te verwachten, in grote meerderheid tegen: 72% ziet een peuk opsteken na de maaltijd als een recht waar niet aan getornd mag worden.

De politiek heeft er echter weinig oren naar om de horeca verder onder druk te zetten. Afgesproken is dat de sector er zelf voor zorgt dat per 1 januari 2007 40% van de cafés en disco's en 50% van de restaurants een rookvrije zone hebben. Een rookverbod is voorlopig niet aan de orde uit vrees voor omzetverlies.

Nederland loopt daarmee achter op landen als Ierland, Zweden, Spanje, Portugal en Italië, waar de horeca al volledig rookvrij is. Dit verliep moeiteloos en het had geen negatief effect op omzet en bezoekersaantallen, zegt antirookorganisatie Stivoro.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama