Open menu

Stel je voor dat de groenteboer je van top tot teen opneemt en dan zegt: "Nee mevrouwtje, aan u lever ik niet." Je zou toch ontploffen van woede? Biologische groothandels hebben er echter geen enkel probleem mee om potentiële klanten op een dergelijke manier de deur te wijzen.

"Groenteman, mag ik van u een pond van die biologische groene... Die eh... hoe heet het ook alweer?"
"Deze sperziebonen bedoelt u?"
"Ja, precies! Sperziebonen. Vijfhonderd gram ongeveer. Alstublieft."
"Vanzelfsprekend. U hebt toch wel een HBO-diploma hè? Of een universitaire graad, dat mag natuurlijk ook."
"Eh nee, ik heb de Mavo gevolgd en..."
"Het spijt het me zeer, maar dan kan ik u helaas niet helpen. Koopt u maar blikgroente bij de supermarkt. Goedemiddag!"

Beetje vreemd gesprek? Vonden wij ook, maar in de wereld van de biologische groothandels is zoiets niks bijzonders. Supermarkten kunnen smeken wat ze willen, maar biologische waar krijgen ze niet. Men levert er alleen aan natuurvoedingswinkels.

En waarom? Jan de Groot, verkoopdirecteur van Natudis, de grootste leverancier van eko-producten, windt er vandaag in dagblad Trouw geen doekjes om: "Het personeel van natuurvoedingsspeciaalzaken is, anders dan bij supermarkten, deskundig. Zo komen onze producten het beste tot hun recht."

Ook bij biologische groothandel Odin haalt men de neus op voor de ordinaire supermarkt. "Supermarkten hebben een andere doelstelling dan wij," zegt woordvoerder John van de West. "Ons uitgangspunt is een mooiere wereld en een faire prijs, bij supermarkten spelen andere zaken. Zoals winst of hoge salarissen voor de top. Kijk maar naar het salaris van AH-topman Moberg."

De starre opstelling van de groothandels is er mede de oorzaak van dat er zo weinig biologische producten te vinden zijn in Nederlandse supers. "Iedereen roept dat supermarkten ervoor moeten zorgen dat biologisch doorbreekt naar het grote publiek. Maar dat is juist ontzettend moeilijk omdat groothandels weigeren te leveren,” zegt Krijn Vermeulen, franchisenemer van de Amersfoortse Plus-supermarkt. Vermeulen werd gisteren onderscheiden met de Eko Award 2006 omdat hij ruim 800 biologische producten in het assortiment heeft.

Dat Vermeulen wel een flinke hoeveelheid biologisch kan leveren komt door een slimme zet: hij maakt gebruik van het shop-in-shop-principe. In zijn Plus-supermarkt is een complete EkoPlaza-natuurvoedingswinkel ingericht.

Inmiddels is Vermeulens assortiment al uitgegroeid tot 1450 producten. Dat lijkt gigantisch veel, maar in supermarkten in landen om ons heen is het niks bijzonders om ruim duizend artikelen met het eko-keurmerk in de schappen te hebben.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama