Het is verkiezingstijd, en dat betekent dat politici bereid zijn op de meest jolige evenementen te verschijnen. Vandaag stonden 5 partijprominenten in de keuken van het Amsterdamse restaurant van Jamie Oliver, Fifteen, waar ze en passant mochten debatteren over biologische producten, zwaarlijvigheid en jeugdwerkloosheid. En Femke Halsema bleek het lekkerst te koken.

Stipt rond het lunchuur traden Maxime Verhagen, Rita Verdonk, Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb en Alexander Pechtold aan in de keuken van Jamie Oliver. Jamie zelf was er niet, wel werd zijn nieuwste boek ‘Kook met Jamie’ volop uitgedeeld.

Wijnjournalist Harold Hamersma introduceerde elke politicus door zijn of haar wijnprofiel aan de pers bekend te maken. Over Rita Verdonk: Rita’s witte mag alleen uit Italië komen. In wijnmakend Italië luidt het motto “Eigen Druiven Eerst".

Restaurant Fifteen neemt jaarlijks een groep van 15 jongeren met weinig kansen aan om opgeleid te worden tot topkok. In de keuken kreeg elke politici dan ook zo’n jongere aan zijn zijde om te helpen met het maken van een versgedraaide pasta en een vegetarische saus. Maxime Verhagen stortte zich op de olijven, Rita Verdonk ging met tomaten en verse eieren in de weer.

Omdat Wouter Bos niet was komen opdagen, waren de grappen over het fijnhakken van een bosuitje niet van de lucht. Zijn vervanger Ahmed Aboutaleb mocht vanwege de ramadan zijn eigengekookte maaltje niet eens op eten.

Een jury bestaande uit culinair journalist Johannes van Dam, Fifteen chefkok Ben van Beurten en een Fifteen student beoordeelde de kookkunsten van de politici. Van Dam vond Verdonks tomatensaus ‘waterig’ en grapte tegen Pechtold ‘u heeft zeker een eenpersoonsmaaltijd gekookt’, wijzende op de opiniepeilingen waarin D66 momenteel op 1 zetel staat. Eerder moest Pechtold het al doen met een grapje dat een tafelwijn niet zonder zetels kan.

Op de vraag of GroenLinks zich niet wat meer moet profileren als partij voor lekker en gezond eten om de oprukkende Partij voor de Dieren van zich af te slaan, antwoordde Femke Halsema fijntjes dat de Partij voor de Dieren momenteel op 0 zetels in de peilingen staat. Daarna benadrukte ze dat ze het belangrijk vindt dat er niet alleen op verantwoord eten wordt gewezen, maar dat eten ook nog lekker moet zijn.

Dat had ze kennelijk goed gezien, want haar pasta met subtiele saliesaus werd door de jury uitgeroepen tot winnend gerecht.
De salie-pasta staat de komende maand dan ook op de kaart van het restaurant.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Vier nieuwe Vegatopia kerstmenu's
Sinterklaas heeft het land verlaten en dus is het tijd voor de Vegatopia kerstspecial....
December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
Een vegaburger mag in Nederland gewoon weer 'burger' heten. De Impossible Whopper krijgt tegenstand...
Andere tijden, een andere restaurantgids
De laatste tijd kregen we wel eens speldenprikjes van lezers. Een zaak die al lang gesloten was...
Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
Vleesvervangers zijn van alle tijden, maar nog nooit zo populair als nu. Of veganisten nu blij...
Februari 2020: een vegan werkplek, agressieve bierflesjes en vrolijke recepten voor noodsituaties
In Groot-Brittannië krijgen bedrijven aanbevelingen voor veganvriendelijke werkplekken. Vegan...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens