De Natuurwinkel, maar dan zonder de geitenwollensokkerigheid. Als dat geen goed idee is! Onder de naam Xummum wordt dat nieuwe concept getest. In, of all places, Ermelo.

Je wilt best biologische producten kopen, maar op de weeë geur van wierrook en zetmeelvrije geurkaarsen uit Noord-Molvanistan zit je niet te wachten. En wat je ook gestolen kan worden, is die blijmoedig kijkende winkelier die ongevraagd komt vertellen dat zijn biologische yoghurt driedubbelrechtsdraaiend is en hoe geweldig dat wel niet is voor je darmflora.

Goed nieuws als je zo'n type klant bent: bij de Natuurvoedingswinkelorganisatie kennen ze je en nemen ze je probleem met hun formule serieus. En dus gaan ze proberen of je wel te porren bent om wat van ze te kopen als ze de zaken eens anders presenteren. In een heel andere winkel die ze Xummum noemen.

In Xummum komt de nadruk te liggen op het samenstellen en bereiden van een complete maaltijd, aldus Maarten Rijninks, directeur van de NWO. De winkels worden daartoe onder meer uitgerust met een keuken.

Verder moet het allemaal wat luchtiger en vrolijker. Aan fabrikanten is gevraagd om hun potjes, blikjes en pakken wat op te frissen en ondertussen is hard gewerkt aan de winkel die 'een interieur voor de eigentijdse klant' moest krijgen. Daartoe zijn de vloeren geel geverfd, het plafond blauw en worden grote foto's van regionale boeren opgehangen die vertellen over hun producten.

De eerste Xummum gaat op 5 oktober open in Ermelo, wat lekker dicht bij het hoofdkantoor van NWO in Harderwijk is. Als de test slaagt, moeten er binnen drie jaar twintig tot vijftig Xummum-vestigingen komen.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
Een vegaburger mag in Nederland gewoon weer 'burger' heten. De Impossible Whopper krijgt tegenstand...
Andere tijden, een andere restaurantgids
De laatste tijd kregen we wel eens speldenprikjes van lezers. Een zaak die al lang gesloten was...
Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
Vleesvervangers zijn van alle tijden, maar nog nooit zo populair als nu. Of veganisten nu blij...
Februari 2020: een vegan werkplek, agressieve bierflesjes en vrolijke recepten voor noodsituaties
In Groot-Brittannië krijgen bedrijven aanbevelingen voor veganvriendelijke werkplekken. Vegan...
Maart 2020: een hond met een boodschappenlijstje, vegan hamsteren en een broccolisamosa
Een leuke aanbieding bij Delhaize: wie 2 Corona's koopt, krijgt 1 Mort Subite gratis. Een...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens