De nieuwe Nederlandse vleesvervanger Meatless heeft grootse plannen: binnen nu en drie jaar Europa, de VS en Canada veroveren en daar per week bijna een kwart miljoen kilo (!) van hun spul verkopen.

In het Zeeuwse Goes staat sinds augustus een gloednieuwe fabriek waar elke week al zo'n 100 pallets met 600 kilo vleesvervanger naar buiten worden gedragen, om vervoerd te worden naar afnemers in heel Europa. En als het aan directeur Jos Hugense ligt, wordt de productie in de komende drie jaar opgevoerd naar in totaal 200 ton Meatless per week.

Een bepaald niet geringe hoeveelheid, maar toch zullen we er als consument niet zoveel van merken. Meatless richt zich namelijk op de industriële markt: fabrikanten gaan het afnemen om er bijvoorbeeld hamburgers van te maken of Meatless te gebruiken in kant-en-klare maaltijden. Momenteel zijn er volgens Hugens 153 bedrijven in Europa die Meatless aan het testen zijn. Welke dat zijn, wil de directeur niet zeggen.

De ontwikkeling van Meatless is gebaseerd op een idee van de inmiddels overleden voedseltechnoloog die ook Valess ontwikkelde. Maar waar Valess van Campina gemaakt wordt uit zuivel, is Meatless puur plantaardig: er wordt gewerkt met lupine, een grondstof die enkele jaren terug al met niet al te veel succes werd gebruikt in vleesvervangers van het merk De Vuurdoop.

Meatless kan overigens ook gemaakt worden van tarwe ( dan wordt het iets zoeter en bevat het minder calorieën) of van erwten (ook geschikt voor mensen met allergieën, maar heeft minder smaak).

Het product heeft een vezelstructuur die nog het meeste weg heeft van kip en daar smaakt het ook naar volgens Meatless-directeur Hugense.

Meer!
Links naar andere artikelen over Meatless:

www.meatless.nl
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Mei 2020: het nieuwe uit eten, corona culinair, en strijd tegen junkfood
We kunnen weer uit eten, bijvoorbeeld in een tuinkas, met robots als bediening, of met een menu via...
Juni 2020: introverte vegetariërs, ramen-pizza en hamstercijfers
Vegetariërs zijn introvert, maar niet neurotisch. Paul McCartney wil vegetarische...
Juli 2020: vegan steaks uit de printer, rupsen op de broccoli en vierkante chocoladerepen
Veggieburgers zijn populair in tijden van corona. De eerste vegan steak uit de 3D-printer is...
Augustus 2020: wijnvensters, afgelikte vingers en paprikasaus op zijn Hongaars
De Italiaanse wijnvensters uit de pestepidemie zijn terug van weggeweest. KFC vindt 'vingerlikkend...
September 2020: Plantaardige soaps, politiek correcte rijstproducten en dubbele prijskaartjes
Een plantaardig broodje in een Vlaamse soap zorgt voor opschudding. De Nieuwe Winkel in Nijmegen is...

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

Maxaro badkamers tegels

dekbeddiscounter