Open menu

Plantaardige eiwitten kunnen vlees goed vervangen in bedrijfskantines, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Leiden. Er zijn echter een paar nono's als je dat succesvol wilt aanpakken, zo ontdekten de onderzoekers: presenteer het product vooral niet als vegetarisch...

Hoe krijg je de bezoekers van een bedrijfsrestaurant zover dat ze vlees laten staan en dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief? Met die vraag gingen de onderzoekers uit Wageningen en Leiden aan de slag in tien bedrijfsrestaurants. Met hulp van Schouten Europe BV (producent van plantaardige eiwitten van het merk GoodBite), Sodexho (cateringorganisatie) en DeliXL (horecagroothandel) testen ze een aantal methoden om plantaardige kroketten, hamburgers, ciabattaburgers en pasta's met plantaardig gehakt en plantaardige hamblokjes aan de man te brengen.

Het product als 'gezond' presenteren (rijk aan ijzer, goed voor je cholesterol, laag vetgehalte en onverzadigde vetzuren bevatten) bleek redelijk goed te werken. Maar het aan de man brengen als 'Feel Good product' werkte beter. Daarbij werden smaak, gezondheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en je lekker voelen allemaal tegelijk benadrukt. Met die boodschap lukte het zelfs om in sommige bedrijfsrestaurants de vraag naar de 'gewone' kroketten en hamburgers met 10 tot 30 procent terug te dringen. Alleen nadruk leggen op het aspect 'smaak' bleek het minst goed te werken.

Het best verkocht het nieuwe product als de kok of cateringmedewerker er persoonlijk over kwam vertellen. Andere ervaringen die de onderzoekers opdeden: de naam heeft invloed. Vooral opvallend: het product als 'vegetarisch' aanprijzen, schrikt klanten af en beïnvloedt de verkoop negatief.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama