GroenLinks vindt dat basisscholen in Nederland smaaklessen moeten gaan geven. Dit om te voorkomen dat Nederland binnen twintig jaar een landje van louter dikkerds is. De partij van Femke Halsema heeft daarvoor haar licht opgestoken bij tv-kok Pierre Wind.

Overgewicht bij kinderen is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland: een op de zeven kinderen is inmiddels te zwaar volgens de normen van de Gezondheidsraad. Daar moet wat aan veranderen vindt politiek Den Haag, met GroenLinks voorop. De partij van Femke Halsema is van mening dat we in Nederland naar een nieuwe eetcultuur toe moeten. Kinderen zou op de basisschool al geleerd moeten worden wat lekker, gezond en gevarieerd eten is.

GroenLinks heeft z'n licht opgestoken bij tv-kok Pierre Wind die al enige tijd bezig is met het geven van smaaklessen aan kinderen. “Herken je de geur van een tomaat? Weet je dat een sinaasappel eigenlijk een appel uit China is? Hoe maak je verse frites en zelfgemaakte mayonaise?” Als je weet hoe eten gemaakt wordt, welke smaken er zijn en wat lekker is, leer je gezondere keuzes maken en kun je overgewicht voorkomen, zo meent de kok, die overigens zelf ook niet bepaald de slankste is.

Lessen zoals die van Wind moeten landelijk ingevoerd worden op basisscholen vindt GroenLinks. En dan moet het niet alleen blijven bij een praatje in het klaslokaal, nee, de kinderen moeten er ook op uit met meester of juf. Bijvoorbeeld naar boerderijen om te zien waar het eten vandaan komt of naar bedrijven waar etenswaren worden bereid. Scholen moeten ook veel vaker met ‘schooltuintjes’ werken zodat kinderen hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Daarnaast pleit GroenLinks ervoor dat scholen en kinderdagverblijven zich actief gaan inzetten voor goed eten voor kinderen, met altijd gezonde maaltijden voor overblijvers. Ze verwijzen daarbij naar Jamie Oliver die zich daarvoor in Engeland met succes sterk maakt. De verkoop van snoep en snacks op school moet aan banden gelegd worden. "Kinderen worden nu bijna gestimuleerd om frituur, koek en frisdrank naar binnen te werken," zo meldt de partij in de nota 'Lekker leven, plan voor gezonde en lekker etende kinderen'.Meer!
Links naar andere artikelen over smaaklessen

De nota lekke leven van GroenLinks
feedmebetter.com, de website van Jamie Oliver
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Maart 2019: vegan pie, groente zonder plastic en fopspeengate
De beste Britse pie is vegan en Gordon Ramsay serveert nu ook een vegan 'gebraad'. New Yorkse...
Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel, over botanische gastronomie
Na maanden verbouwen opent restaurant De Nieuwe Winkel binnenkort haar deuren op een nieuwe...
April 2019: vegan junkfood, gezond groenvoer en eten met stokjes
Eind mei beslist het Europese Parlement of vleesvervangers nog 'burgers' of 'worstjes' mogen worden...
Joke Boon over vega burgers en ballen
Komende week verschijnt "De vega optie" van Joke Boon, met vegaworstjes, -ballen, -beignets en...
Mei 2019: vleestomaten, eendenkroos en een poepgezicht
In Amsterdam en Groningen wordt binnenkort standaard vega en vegan geborreld. De Vegetarische...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

horecarama

Kerstpakket

Horeca grootkeuken shop

Maxaro keukens