GroenLinks vindt dat basisscholen in Nederland smaaklessen moeten gaan geven. Dit om te voorkomen dat Nederland binnen twintig jaar een landje van louter dikkerds is. De partij van Femke Halsema heeft daarvoor haar licht opgestoken bij tv-kok Pierre Wind.

Overgewicht bij kinderen is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland: een op de zeven kinderen is inmiddels te zwaar volgens de normen van de Gezondheidsraad. Daar moet wat aan veranderen vindt politiek Den Haag, met GroenLinks voorop. De partij van Femke Halsema is van mening dat we in Nederland naar een nieuwe eetcultuur toe moeten. Kinderen zou op de basisschool al geleerd moeten worden wat lekker, gezond en gevarieerd eten is.

GroenLinks heeft z'n licht opgestoken bij tv-kok Pierre Wind die al enige tijd bezig is met het geven van smaaklessen aan kinderen. “Herken je de geur van een tomaat? Weet je dat een sinaasappel eigenlijk een appel uit China is? Hoe maak je verse frites en zelfgemaakte mayonaise?” Als je weet hoe eten gemaakt wordt, welke smaken er zijn en wat lekker is, leer je gezondere keuzes maken en kun je overgewicht voorkomen, zo meent de kok, die overigens zelf ook niet bepaald de slankste is.

Lessen zoals die van Wind moeten landelijk ingevoerd worden op basisscholen vindt GroenLinks. En dan moet het niet alleen blijven bij een praatje in het klaslokaal, nee, de kinderen moeten er ook op uit met meester of juf. Bijvoorbeeld naar boerderijen om te zien waar het eten vandaan komt of naar bedrijven waar etenswaren worden bereid. Scholen moeten ook veel vaker met ‘schooltuintjes’ werken zodat kinderen hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Daarnaast pleit GroenLinks ervoor dat scholen en kinderdagverblijven zich actief gaan inzetten voor goed eten voor kinderen, met altijd gezonde maaltijden voor overblijvers. Ze verwijzen daarbij naar Jamie Oliver die zich daarvoor in Engeland met succes sterk maakt. De verkoop van snoep en snacks op school moet aan banden gelegd worden. "Kinderen worden nu bijna gestimuleerd om frituur, koek en frisdrank naar binnen te werken," zo meldt de partij in de nota 'Lekker leven, plan voor gezonde en lekker etende kinderen'.Meer!
Links naar andere artikelen over smaaklessen

De nota lekke leven van GroenLinks
feedmebetter.com, de website van Jamie Oliver
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Vier nieuwe Vegatopia kerstmenu's
Sinterklaas heeft het land verlaten en dus is het tijd voor de Vegatopia kerstspecial....
Oktober 2019: peperdure spaghetti, een menukaart voor vrouwen, en rietjes van pasta
Toeristen in Italië betaalden honderden euro's voor een bord spaghetti. Een menukaart voor...
November 2019: vegaburgerrechten, patat voor de Chinezen en een kletskassa
In Mississippi mogen vegaburgers weer vegaburgers heten. In Finland worden vleesvervangers van...
December 2019: vegaburgers, vegalunch en virtual reality
Een vegaburger mag in Nederland gewoon weer 'burger' heten. De Impossible Whopper krijgt tegenstand...
Januari 2020: plantaardig fastfood, de week van het konijn en pizza in de schoolpauze
Vleesvervangers zijn van alle tijden, maar nog nooit zo populair als nu. Of veganisten nu blij...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens