Open menu

De Britse kok Jamie Oliver is in opspraak gekomen vanwege een televisieprogramma waarin hij in de studio kippen elektrocuteerde en liet zien hoe kuikens stikken. Het was een actie van de kok om misstanden in de bio-industrie aan te kaarten. Maar was hij niet de chef die het roosteren van kippen in de oven juist fantastisch noemt?

Oliver wilde het Engelse televisiepubliek laten zien hoe in de bioindustrie met kippen en kuikens wordt omgegaan. Mannelijke kuikens, hanen dus, hebben nauwelijks economisch nut, ze leggen immers geen eieren en naar hanenvlees is nauwelijks vraag. In Nederland gaan veel van die hanenkuikens in 'de versnipperaar', in het Verenigd Koninkrijk wacht hen kennelijk de verstikkingsdood. 'Beestachtig', of zoiets in die trant, vindt Oliver dat, en dus moet het aan de kaak gesteld.

Des te frappanter is het dat wanneer je, op zoek naar nieuws over de kippenuitzending, op Google "Jamie Oliver" en "chicken" intikt, als eerste hit krijgt: "Fantastic Roasted Chicken". Een recept voor kip uit de oven dus. Moeten we deze chef die een kip in de oven roosteren fantastisch noemt en tegelijkertijd een kip elektrocuteren walgelijk vindt echt serieus nemen? Of stond de Naked chef dit keer werkelijk in zijn hemd?

Terwijl er wat voor te zeggen is, ethische kwesties over te laten aan de individuele belevingswereld van mensen, heeft Oliver kennelijk studiolichten en camera's nodig om een standpunt in te nemen tegen de bioindustrie. Je kunt je afvragen of mensen die zich inmiddels niet tegen bioindustrie hebben gekeerd, eigenlijk wel geïnteresseerd zijn in wat zich daar afspeelt. Mogelijkheden genoeg tenslotte om jezelf te informeren. Wie zich nu niet tegen de bioindustrie heeft uitgesproken, wil of kan dat kennelijk niet. En dat is een keuze die zolang de bioindustrie niet bij wet verboden is, gerespecteerd moet worden.

Oliver is op z'n minst naïef te noemen. Verwacht hij nu werkelijk dat heel Aldishoppend Engeland overstapt van de plofkip naar de onbetaalbare boerenmarktkip? Wie denkt hij wel niet dat ie is om rabiaat hanenvermoordend het publiek te overtuigen van zijn eigen gelijk? Laat mensen lekker zelf bepalen wat ze vinden en het zelf uitzoeken, en hou het bij je vak, namelijk het verzinnen van smakelijke gerechten. Als dat als gevolg heeft dat we op tv door Jamie de zoveelste Sunday Chicken Roast voorgeschoteld krijgen, kunnen we altijd zelf nog beslissen dat we het bij een eenvoudige Nut Roast houden.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama