Acht van de tien Nederlanders zou bereid zijn meer te betalen voor biologische producten, zo blijkt uit onderzoek van Ernst en Young. Hoeveel meer? Wel twintig procent meer! Zegt de helft van de geënquêteerden. Een zuunige Hollander die zomaar extra geld wil gaan uitgeven, dat moet in de krant!

Dan maar hopen dat er bij die krant journalisten werken die dat cijfer eens kritisch bekijken. Want wat betekent dat? Nou, niet dat we ons per vandaag tot het biologische geloof bekeerd hebben en alleen nog maar onbespoten willen eten. Integendeel. Het betekent dat we biologisch veel te duur vinden.

Leg maar eens een kassabonnetje van een willekeurige natuurvoedingswinkel naast die van een reguliere supermarkt, dan zie je het meteen: het prijsverschil is veel groter dan die twintig procent. Je moet niet vreemd opkijken als je vijftig procent duurder uit bent. Zelfs binnen een supermarkt zijn de verschillen opmerkelijk. Voor een pakketje met regulier geteelde aardappels, champignons, veldsla, bananen en kiwi's betaalden we bij Albert Heijn EUR 6,68. Voor nagenoeg hetzelfde pakketje, maar dan met biologische producten moest EUR 9,26 worden neergelegd. Bijna veertig procent meer.

Opvallend in het onderzoek is verder dat tweederde van alle ondervraagden tevreden is met het huidige aanbod van biologische producten in de supermarkt. Terwijl er bijna niks ligt: Milieudefensie telde vorig jaar gemiddeld 58 eko-produkten per supermarkt, terwijl een doorsnee middelgroot filiaal zo'n 15.000 producten te koop aanbiedt. Een armzalige 0,4% biologisch in de super vindt de Nederlander dus wel voldoende.

Foto: FLICKR/Jaydot

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Culinair kolonialisme
Alison Roman maakte enige jaren geleden #TheStew, een stoofpotje van kikkererwten, kokosmelk,...
Het vegetarische windei onder de vleesvervangers
Je kan weer stemmen voor het Gouden Windei, de jaarlijkse verkiezing van de organisatie Foodwatch...
Een vegetarisch culinair reisprogramma
Toen ik Stanley Tucci zich op BBC 2 te goed zag doen aan met kruiden gevulde pansotti met...
Plantaardige paradoxen in 2022 en 2023
Een mederedacteur die in de voedingsindustrie werkt, werd uitgenodigd voor een kerstlunch van het...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter