Is 460 miljoen euro veel geld? Als het de advertentieomzet van Vegatopia over 2006 zou zijn, dan zouden we zeggen: da's lang niet gek. Maar zeggen we dat ook als het gaat om de totale uitgaven in Nederland aan biologische voedingsmiddelen? Nou...

"De uitgaven aan biologische voeding zijn vorig jaar met 9 procent gestegen tot ruim 460 miljoen euro," melden de kranten vandaag. Dan zal er wel menige fles biologische bubbeltjeswijn ontkurkt zijn in bio-boerenland, zou je denken.

Maar als je eens wat langer naar dat bericht staart, dan krab je je eens op je achterhoofd en pak je er de achterkant van een sigarendoosje bij voor een mooie staartdeling. 460 miljoen gedeeld door 16 miljoen Nederlanders... Gedeeld door 52 weken... Hoeveel besteden we dan aan onze zuivel van de biowinkel en ekologisch gekweekte zalm van de visboer? Eh... 55 eurocent per week? Precies! Is dat veel?

Nee, 55 eurocent per Nederlander per week, betekent maar één ding: we zijn gewoon godsgloeiend zuunig en hebben voor een diervriendelijker, milieuvriendelijker en kwalitatief beter product nauwelijks geld over.
Die 460 miljoen staat voor een marktaandeel van 1,9%, wat aanzienlijk lager is dan in landen als Duitsland en Zwitserland (respectievelijk 3 en 4,5% in 2005). Ook blijft het ver achter bij de doelstelling waar de overheid tegen beter weten in nog steeds aan vasthoudt: eind 2007 zou 5% van ons boodschappenbudget aan biologische producten uitgegeven moeten worden.

Opvallend is ook dat de groei van biologisch in Nederland voor een groot deel op rekening komt van goedkope supermarkten als Aldi en Lidl. Zij boeken op dit gebied omzetstijgingen van meer dan 25 procent, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel weten.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Culinair kolonialisme
Alison Roman maakte enige jaren geleden #TheStew, een stoofpotje van kikkererwten, kokosmelk,...
Het vegetarische windei onder de vleesvervangers
Je kan weer stemmen voor het Gouden Windei, de jaarlijkse verkiezing van de organisatie Foodwatch...
Een vegetarisch culinair reisprogramma
Toen ik Stanley Tucci zich op BBC 2 te goed zag doen aan met kruiden gevulde pansotti met...
Plantaardige paradoxen in 2022 en 2023
Een mederedacteur die in de voedingsindustrie werkt, werd uitgenodigd voor een kerstlunch van het...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter